You are here

Παραιτείται ο Έλληνας από USB

08/08/2008 13:01
Για την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το ΔΣ της Universal Bank ενημέρωσε χθες το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, ο εκτελεστικός πρόεδρος της SFS Χριστόδουλος Έλληνας. Με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο διοικητής της ΚΤ προς τον κ. Έλληνα στις 31 Ιουλίου, την οποία έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Πολίτης, ο κ. Έλληνας απαντά στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Ορφανίδης για την καταλληλότητα του να είναι μέλος του ΔΣ της τράπεζας και αναφέρει την πρόθεση του να παραιτηθεί καθώς πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι ήδη προκαθορισμένο.

Ο κ. Έλληνας σε δηλώσεις του στη StockWatch ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο τη στιγμή που η απάντηση του προς την Κεντρική δε δόθηκε, κυκλοφόρησε η επιστολή του κ. Ορφανίδη στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον Πολίτη που επικαλείται την επιστολή Ορφανίδη, ο κ. Έλληνας κρίθηκε εκ πρώτης όψεως ως μη ικανό και ακατάλληλο πρόσωπο για συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της Universal Bank.

Όπως αναφέρεται, η περσινή καταδίκη του Χριστόδουλου Έλληνα από τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Αθήνα, το γεγονός ότι μαρτυρία που έδωσε σε δικαστική διαδικασία στην Κύπρο κρίθηκε από το δικαστήριο ως παραπλανητική αλλά και η επιβολή προστίμου εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για παράλειψη συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία, αποτελούν σοβαρά εμπόδια, κατά την Κεντρική, για την παραμονή του στο ανώτατο διοικητικό σώμα της κυπριακής τράπεζας.

Ο κ. Έλληνας αναφέρει ότι η υπόθεση Αστραία αποκαλύφθηκε κατόπιν δικής του καταγγελίας και συνεχίζει να εκκρεμεί ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, ενώ η απόφαση ακόμη δεν είναι τελεσίδική και το ποινικό του μητρώο είναι πεντακάθαρο.

Όσον αφορά το πρόστιμο που υπέβαλε η ΕΚ προς τη Electric Plus αναφέρεται ότι δεν αφορά τον ίδιο αλλά νομικό πρόσωπο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το αναφαίρετο δικαίωμα αμφισβήτησης της νομιμότητας διοικητικής πράξης.

Τέλος, όσον φορά την ενδιάμεση απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας (ΑΓ12362/02), ο κ. Έλληνας αναφέρει ότι επιχειρείται η σπίλωση του ονόματος του με αποσπασματικές αναφορές σε μια ενδιάμεση απόφαση.

Επισυνάπτεται η απαντητική επιστολή του κ. Έλληνα