You are here

Παράταση ακόμα ένα χρόνο για εγκλωβισμένους αγοραστές

27/10/2021 19:12

Πρόταση νόμου για επέκταση του δικαιώματος κατάθεσης πωλητήριου εγγράφου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων εξέτασε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Συγκεκριμένα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, πρόταση νόμου του βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, βάση της οποίας  σε εγκλωβισμένοι αγοραστές ακίνητης περιουσίας δίνεται το δικαίωμα να καταθέσουν τη σύμβασή τους στο Κτηματολόγιο με βάσει δικαστικό διάταγμα που θα έχουν αιτηθεί ή εξασφαλίσει μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022 και όχι την 31η Δεκεμβρίου 2021 που προνοεί η υφιστάμενη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα την παράταση σχετικών προνοιών προστασίας για εγκλωβισμένους αγοραστές ακίνητης περιουσίας.

Η  Βουλή προέβη στην ψήφιση του σχετικού νόμου καθώς η καθυστέρηση που παρατηρείται διαχρονικά στην απονομή της δικαιοσύνης είχε ως αποτέλεσμα την ετεροχρονισμένη έκδοση αποφάσεων από τα δικαστήρια, περιλαμβανομένης και αυτής των αιτήσεων για την έκδοση διαταγμάτων με βάση την νομοθεσία που ρυθμίζει την ειδική εκτέλεση συμβάσεων. Aφετέρου λόγω της περαιτέρω όξυνση της καθυστέρησης από τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν για την πανδημία.

Εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χοροταξίας δήλωσαν ότι συμφωνούν με την πρόταση για παράταση ακόμα ένα χρόνο του μέτρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης τόνισε ότι είναι η τελευταία φορά που δίδεται επέκταση της χρονικής περιόδου προστασίας των εγκλωβισμένων αγοραστών.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης δήλωσε ότι αυτή επέκταση δίνει το χρόνο στους λεγόμενους εγκλωβισμένους αγοραστές για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να μην χάνουν τις περιουσίες τους, επειδή ο πωλητής οφείλει οποιαδήποτε ποσά, είτε σε τράπεζες είτε σε άλλους πιστωτές, παρά το γεγονός ότι ο αγοραστής έχει εξοφλήσει το τίμημα αγοράς/πώλησης.

 Πρόσθεσε ότι θα δουν την πρόταση νόμου και θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια, σημείωσε ωστόσο πως την βλέπουν θετικά, αφού είναι η τρίτη φορά που δίνεται αυτή η παράταση και στόχο έχει να μην αδικηθεί κανείς.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρόταση που στηρίζεται στη βασική νομοθεσία που ψήφισαν πριν από μερικά χρόνια, ενώ είπε πως και στο παρελθόν είχε δοθεί παράταση με στόχο αγοραστές που δεν έχουν καταθέσει το συμβόλαιό τους για να κατοχυρωθούν με βάση το νόμο περί ειδικής εκτέλεση να έχουν αυτό το δικαίωμα μέσα στις προθεσμίες που έχουν καθοριστεί.

Της Ελένης Χαραλάμπους