You are here

Πέρασε η καθολική μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα

03/12/2021 14:28

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, με 31 ψήφους υπέρ, 14  κατά και μια αποχή, η πρόταση ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγων για καθολική μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από 19% σε 9% και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Προηγουμένως, η πλειοψηφία της Ολομέλειας απέρριψε σχετική τροπολογία της ΔΗΠΑ, η οποία όπως εξήγησε ο βουλευτής του κόμματος Αλέκος Τρυφωνίδης, αφορούσε στην μείωση του ΦΠΑ από 19% στο 5% για τον ηλεκτρισμό στα νοικοκυριά, από την 1η Νοεμβρίου του 2020 μέχρι την 31η Απριλίου του 2022, δηλαδή για τρεις διμηνίες. , αφού θεωρούν ότι οι επιπτώσεις από τις τελευταίες μεγάλες αυξήσεις θα αποφέρουν τεράστιο αντίκτυπο και η μείωση στο 9% δεν είναι αρκετή. Έκανε επίσης λόγο για τρέχουσες απώλειες εισοδημάτων που ήδη βαραίνουν τα νοικοκυριά. 

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η πρόταση νόμου, η οποία τελικά εγκρίθηκε, είναι ένα ουσιαστικό μέτρο που θα βοηθήσει τους καταναλωτές στο κύμα ακρίβειας που επικρατεί. Κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι προσπάθησε να καπηλευτεί  την πρόταση, αναφέροντας ότι δεν λήφθηκαν μέτρα από την κυβέρνηση παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για υιοθέτηση πιο φιλικών καυσίμων προς το περιβάλλον. Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι η Κύπρος, λόγω της καθυστέρησης στην υιοθέτηση ΑΠΕ, πληρώνει πολύ ακριβά τους ρύπους.

Σε παρέμβαση της η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε πως η πρόταση νόμου ανταποκρίνεται στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση την οποία παρέχεται η δυνατότητα λήψης μέτρων προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις τρέχουσες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, απέρριψε τις αιχμές βουλευτών αναφορικά με ελλιπείς ενέργειες της κυβέρνησης για στήριξη των πολιτών από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά. Υποστήριξε ότι έγκαιρα η κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες για μείωση κατά 10% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της ΑΗΚ, για μείωση στο 9% του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό για τα νοικοκυριά, καθώς και σε μείωση 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι η  μείωση κατά €75 εκατ. στα έσοδα του κράτους θα μπορούσε να αποφευχθεί με αυστηρότερους ελέγχους στην αγορά μη ποιοτικών καυσίμων από τα κατεχόμενα, φαινόμενο από το οποίο, όπως είπε, το κράτος έχει απώλειες περίπου €70 εκατ. Δήλωσε ότι από αυτά τα χρήματα θα μπορούσε η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την μείωση του ρεύματος. Παράλληλα είπε ότι ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό θα πρέπει να μπαίνει στο ποσό των καυσίμων και όχι στο σύνολο του λογαριασμού στο οποίο προστίθενται διάφορες φορολογίες.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντική την πρόταση και είπε ότι αυτό που χρειάζεται για να εφαρμοστεί είναι η πολιτική βούληση από την ίδια την Κυβέρνηση και σκοπός της πρόταση είναι να ασκήσει πίεση στην εκτελεστική εξουσία. Είπε επίσης ότι οι συνεχείς αυξήσεις σε όλα τα αγαθά τους τελευταίους μήνες έχουν οδηγήσει του πολίτες σε μια κατάσταση ανέχειας. 

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επέκρινε την αλλαγή στις ταρίφες του ηλεκτρικού ρεύματος που έγινε πριν καλά - καλά μπορέσει η Βουλή να το αντιληφθεί και να αντιδράσει με αποτέλεσμα και οι μικροί και οι μεγάλοι καταναλωτές να έχουν τον ίδιο συντελεστή. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν υπήρχε μεγαλύτερη παραγωγή από φωτοβολταϊκά που είναι ο πιο φθηνός τρόπος παραγωγής ρεύματος και έχει το πλεονέκτημα να μην πληρώνονται μεγάλα ποσά σε ρύπος, όπως τα €250 εκατ. που θα καταβληθούν φέτος από την Κύπρο. 

Αψιμαχίες βουλευτών

Αψιμαχίες σημειώθηκαν μεταξύ Χάρη Γεωργιάδη, Στέφανου Στεφάνου και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου  με αντικείμενο την ενέργεια της κυβέρνησης να προχωρήσει μετά την πρόταση των κομμάτων, σε υποβολή εισήγησης στην ΕΕ για μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα για νοικοκυριά, ενώ αρχικά δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση.

Ο μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση για επ’ αόριστο μείωση του ΦΠΑ για όλους δεν είναι ούτε προσωρινή ούτε στοχευμένη, όπως ζητά η ΕΕ με την κ.Ερωτοκρίτου να απαντά ότι το ΔΗΚΟ καταθέτει πάντα μελετημένες προτάσεις με στόχο να εφαρμοστούν και ότι η εργαλειοθήκη της ΕΕ δεν απαγορεύει τη λήψη γενικών μέτρων για μείωση των τιμών ηλεκτρισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης ανταπάντησε ότι κανένα άλλο κράτος - μέλος δεν επιχείρησε να μειώσει για πάντα και για όλους τον ΦΠΑ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Στεφάνου είπε ότι η δήλωση του κ. Γεωργιάδη πως ό,τι και να ψηφίσει η Βουλή θα εφαρμοστεί η πρόταση της Κυβέρνησης είναι δείγμα «ετσιθελισμού, αυταρχισμού, έπαρσης της εξουσίας που έχει ξεπεράσει κάθε επικίνδυνο όριο». Ανέφερε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ στον δέκατο χρόνο της διακυβέρνησής του ακόμα επικαλείται τους προηγούμενους.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους