You are here

Περισσότεροι από 640 χιλ. εκλογείς ψηφίζουν στις ευρωεκλογές

25/05/2019 08:55

Συνολικά 641.181 εγγεγραμμένοι εκλογείς καλούνται την Κυριακή να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.095 εκλογικά κέντρα, στην Κύπρο, για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 2019-2024.
 
Όπως ανέφερε χθες ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κύπρος Κυπριανού, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι ο μεγαλύτερος που υπήρξε ποτέ σε εκλογική διαδικασία στην Κύπρο. Από αυτούς, οι 549.011 είναι Ελληνοκύπριοι, οι 81.611 είναι Τουρκοκύπριοι ενώ 10.559 είναι οι Κοινοτικοί. Στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής κατέρχεται επίσης ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων, που διεκδικεί εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.
 
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 07.00 το πρωί της Κυριακής και θα συνεχιστεί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 – 1300. Τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών αναμένεται ότι μέχρι τις 20.30 θα υπάρχει το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά στα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνουν, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν θα δημοσιοποιηθεί παρά μόνο τα μεσάνυχτα της Κυριακής.
 
Η υπηρεσία εκλογών και οι επαρχιακές διοικήσεις έχουν οργανώσει τη λειτουργία 1.095 εκλογικών κέντρων. Από αυτά, τα 50 είναι ειδικά εκλογικά κέντρα που θα ψηφίζουν οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς με διεύθυνση σε περιοχές μη ελεγχόμενες από το κράτος. Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Επαρχίας Κερύνειας θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αγίου Δομετίου, Κέντρο Δ, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Γυμνάσιο Δερύνειας, Κέντρο Στ’.
 
Για να μπορέσουν να ψηφίσουν οι εκλογείς, θα πρέπει να προσέλθουν στο εκλογικό κέντρο με την ταυτότητά τους ή το εκλογικό τους βιβλιάριο. Οι κοινοτικοί εκλογείς θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το έγγραφο, το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει για να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπορούν να εξακριβώσουν το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν στην ειδική ιστοσελίδα www.elections.moi.gov.cy και στον παγκύπριο τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης 77772212.

Στα εκλογικά κέντρα θα εργαστούν 309 άνεργοι πτυχιούχοι, ενώ την ημέρα των εκλογών θα εργαστούν περίπου 7.000 άτομα, δημόσιοι  υπάλληλοι, αστυνομικοί όπως και προσωπικό από άλλες υπηρεσίες, οι οποίοι θα καλύψουν όλες τις φάσεις της εκλογικής διαδικασίας, από την ψηφοφορία μέχρι την ανακήρυξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, κατά την ημέρα που προηγείται της ψηφοφορίας, δηλαδή σήμερα, Σάββατο, και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.