You are here

Πίστωση χρόνου ανανέωσης στόλου εταιρειών ενοικιάσεως οχημάτων

04/03/2021 19:25

Με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων ενοικιάσεως αυτοκινήτων εν μέσω πανδημίας, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο που παρατείνει την υποχρέωση ανανέωσης του στόλου τους για δύο χρόνια.
 
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον βουλευτή της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργο Προκοπίου. Υπέρ ψήφισαν 38 βουλευτές, ενώ υπήρξαν και δύο αποχές.
       
Με τον νόμο δίνεται παράταση δύο ετών στην υποχρέωση των επιχειρήσεων για ανανέωση του στόλου των οχημάτων τους ηλικίας μεγαλύτερης των 12 ετών. Το καθεστώς αυτό θα συνεχίσει να ισχύει, σύμφωνα με τον νόμο, μέχρι την 31η Μαρτίου 2023.
 
Η επέκταση του ορίου ηλικίας των οχημάτων από 12 σε 14 έτη αφορά μόνο οχήματα, τα οποία ήδη περιλαμβάνονται στην  επικυρωμένη κατάσταση, η οποία ισχύει κατά τον χρόνο έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου και όχι οχήματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην κατάσταση κατά τον εν λόγω ουσιώδη χρόνο.
 
Ο εισηγητής του νόμου βουλευτής Γιώργος Προκοπίου, ανέφερε ότι πρόθεση είναι να βοηθηθούν οι εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων που έχουν πληγεί λόγω πανδημίας. Ανέφερε ότι αυτές οι εταιρείες εδώ και έναν χρόνο δεν εργάζονται καθόλου και τους προσφέρεται μια βοήθεια για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για ακόμα δύο καλοκαίρια. Είπε επίσης ότι λόγω της κρίσης η εταιρείες δυσκολεύονται τώρα να ανανεώσουν τον στόλο τους με νέα οχήματα.

 Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι με τον συγκεκριμένο νόμο θα επωφεληθούν κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα. Είπε επίσης ότι επειδή στον τομέα της ενοικίασης υπάρχουν μεγάλα κενά και στρεβλώσεις, δόθηκαν οδηγίες στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών να ξεκινήσουν διάλογο με τις εταιρείες για αντιμετώπιση των στρεβλώσεων.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ΑΚΕΛ χαρακτήρισε δικαιολογημένη τηΝ πρόταση νόμου, αφού οι εταιρείες έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό κόστος από την πανδημία. Είπε επίσης ότι συμφωνήθηκε να γίνεται περαιτέρω συζήτηση για πολλά προβλήματα που παρουσιάζει η υφιστάμενη νομοθεσία που διέπει τον συγκεκριμένο τομέα.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι συμφωνούν με το έκτακτο αυτό μέτρο σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία για τον τουρισμό. Είπε ότι η επέκταση του χρόνου αντικατάστασης των οχημάτων δεν είναι ό,τι καλύτερο για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, ωστόσο αυτό γίνεται λόγων των συγκεκριμένων συνθηκών.