You are here

Πράσινο στην ανάπλαση της λεωφόρου Κ. Μάτση στη Λευκωσία

29/09/2018 10:35

Σε πορεία υλοποίησης ακόμη ένα οδικό έργο το οποίο θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της  κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πρωτεύουσα, μετά τη θετική γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής στο έργο ανάπλασης της λεωφόρου Κυριάκου Μάτση στη Λευκωσία, η οποία παραμένει ως δρόμος διπλής κατεύθυνσης, από το ύψος της οδού Χίου μέχρι τον κυκλικό κόμβο του προεδρικού μεγάρου, μήκους 850μ.

Το έργο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει: διαμόρφωση δύο λωρίδων κυκλοφορίας, πλάτους 3.00μ., κατασκευή πεζοδρομίων με επαρκές πλάτος για ασφαλή διακίνηση πεζών και άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α),  κατασκευή τριών ισόπεδων διαβάσεων πεζών παρά την οδό Μαυρομμάτη, πλησίον των οδών Δαιδάλου και Κάσου,   βελτίωση της υφιστάμενης διάβασης πεζών παρά την οδό Κάσου,  δημιουργία 17 θέσεων στάθμευσης κατά μήκος του δρόμου, εκ των οποίων ο ένας χώρος θα είναι για Α.Μ.Ε.Α. και οι δύο χώροι για τροφοδοσία.

Προτείνεται επίσης η δημιουργία τακτικής γραμμής αστικών λεωφορείων με τη δημιουργία σε δύο σημεία ζεύγους στάσεων, για εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. 

Αποκοπή 53 δέντρων και φύτευση άλλων 80

Σύμφωνα με την έκθεση της περιβαλλοντικής αρχής, από τα συνολικά 63 μεγάλα δέντρα (40 πλαγιόκλαδα κυπαρίσσια, 7 πεύκα, 11 καζουαρίνες, 4 φοινικιές, 1 ευκάλυπτος), θα αποκοπούν 8 (6 πλαγιόκλαδα κυπαρίσσια ύψους 15-20μ., 1 καζουαρίνα και 1 ευκάλυπτος).

Αντίστοιχα, από τα 105 συνολικά μικρά δένδρα (εκ των οποίων 70 στερκούλιες) θα αποκοπούν τα 45 (15 μικρά ορθόκλαδα κυπαρίσσια ύψους 2-4μ., 20 στερκούλιες ύψους 3-6μ. και 10 καρποφόρα δέντρα όπως ελιές, κιτρομηλιές, λεμονιές, ύψους επίσης 2-4μ.). Παράλληλα, δημιουργούνται νέοι χώροι / λωρίδες πρασίνου συνολικού εμβαδού 1000τ.μ. και προτείνεται η φύτευση 80 συνολικά νέων δέντρων (35 πλαγιόκλαδα κυπαρίσσια, 5 ορθόκλαδα κυπαρίσσια και 40 φυλλοβόλα καλλωπιστικά). Ο συνολικός αριθμός των δέντρων με την εφαρμογή του νέου Ρυθμιστικού, θα ανέρχεται στα 200 δέντρα.

Στην τοπιοτέχνηση των νέων χώρων/λωρίδων πρασίνου, προτείνεται η φύτευση μεγάλου αριθμού θάμνων και αρωματικών φυτών τοπικής χλωρίδας. 

Θέση περιβαλλοντικής αρχής

Σύμφωνα με την γνωμάτευση η περιβαλλοντική αρχή, συνηγορεί στην κατασκευή και λειτουργία του έργου υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Μεταξύ των όρων κατά τη λειτουργία του έργου, είναι  η υποβολή προγράμματος μετρήσεων θορύβου από τις οδικές μεταφορές του έργου στο τμήμα περιβάλλοντος, για έγκριση, ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που πιθανόν να προκύπτουν κατά τις περιόδους συντήρησης ή βλαβών, να παραδίδονται σε αδειοδοτημένους φορείς διαχείρισης.

Να μην χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες για τη συντήρηση της χλωρίδας / τοπιοτέχνησης για την καταπολέμηση των αγριόχορτων και σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής στο έργο και πριν την έναρξη οποιωνδήποτε εργασιών να ενημερώνεται η περιβαλλοντική αρχή με σκοπό τη διερεύνηση για το κατά πόσο οι εργασίες που επίκεινται να διεκπεραιωθούν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του περί της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Όροι κατά την κατασκευή του έργου

Επιγραμματικά μεταξύ των όρων κατά την κατασκευή του έργου είναι να   ετοιμαστεί διαχειριστικό σχέδιο εργοταξίου που θα εφαρμόζεται κατά την υλοποίηση του έργου, αποκοπή των δέντρων σύμφωνα με την ΠΕΕΠ και την έκθεση του τμήματος δασών, καθορισμός ειδικών διαδικασιών και μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων διαχείρισης αμιάντου σε εργοτάξιο και τα υλικά εκσκαφής να αξιοποιηθούν για τις αναγκαίες επιχωματώσεις και ως εδαφοβελτιωτικό

Της Ηρώς Ευθυμίου