You are here

Πρόεδρος ΠΔΣ: Απαρχαιωμένες βασικές νομοθεσίες στην Κύπρο

25/11/2021 23:43

Στην Κύπρο έχουμε πρόβλημα γενικότερα για θέματα εκσυγχρονισμού του δικαίου με αποτέλεσμα βασικές νομοθεσίες να παραμένουν απηρχαιωμένες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ), Χρίστο Κληρίδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργάνωσε η Επιτροπή Οικογενειακού Δικαίου του ΠΔΣ, με θέμα «30 χρόνια από την ίδρυση του Οικογενειακού Δικαστηρίου», βασικές πτυχές του Κυπριακού Δικαίου κάθε άλλο παρά σύγχρονες είναι.

«Στην Κύπρο έχουμε πρόβλημα γενικότερα για θέματα εκσυγχρονισμού του δικαίου με αποτέλεσμα βασικές νομοθεσίες να παραμένουν απηρχαιωμένες εκτός από κάποιες ad hoc ρυθμίσεις οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες. Σαν αποτέλεσμα, εφαρμόζουμε ακόμα αποικιακούς νόμους στον τομέα των αστικών αδικημάτων, των συμβάσεων, του εταιρικού δικαίου με κάποιες εκσυγχρονιστικές πρόνοιες λόγω της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Ποινικού Δικαίου, της Ποινικής Δικονομίας, των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας και του περί Κληρονομιών και Διαδοχής Νόμου», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΔΣ.

Είναι παραδεκτό, είπε ο κ. Κληρίδης, ότι βασικές πτυχές του Κυπριακού Δικαίου κάθε άλλο παρά σύγχρονες είναι. Ωστόσο, όπως ανέφερε, στο τομέα του Οικογενειακού Δικαίου υπήρξε το πρώτο βήμα, ο πρώτος εκσυγχρονισμός και τώρα ως γνωστό εκκρεμεί η δεύτερη φάση αυτού.

Στην ομιλία του, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στην Επιτροπή για τον Εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου που συστάθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλη του 1983 με σκοπό την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου. Οι όροι εντολής της συμπεριλάμβαναν τη μελέτη της υφιστάμενης νομοθεσίας, τη διακρίβωση των ελλείψεών της, την ανάγκη για αναθεώρηση και συμπλήρωσή της και γενικά τον εκσυγχρονισμό της με γνώμονα την εξάλειψη κάθε δυσμενούς διάκρισης ανάμεσα στα δύο φύλα, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, η μέθοδος της σύστασης της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής απεδείχθη επιτυχής και ελλείψει μόνιμης και επαρκώς στελεχωμένης υπηρεσίας στο πρότυπο των Law Commissions στην Αγγλία ίσως να πρέπει, στους πιο πάνω τομείς, να ακολουθήσουμε το πρότυπο της δημιουργίας Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από  εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Διαζευκτικά ή παράλληλα, είπε, θα πρέπει θα πρέπει να ενισχυθεί και ανεξαρτητοποιηθεί το Γραφείο της Επιτρόπου Νομοθεσίας.
Σημείωσε δε ότι ο ΠΔΣ βεβαίως ξεκίνησε ένα επίδοξο έργο μέσα από τις Επιτροπές του για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του δικαίου σε συγκεκριμένους τομείς. «Όμως, πιστεύω ότι με την εμπλοκή των Επιτροπών αυτών και διεύρυνσή τους στο πλαίσιο Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι σήμερα μπορεί να γίνει αξιοποίηση και των Νομικών Σχολών/Τμημάτων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Δυνατόν να βοηθήσουν μέσα στο πλαίσιο συγκεκριμένων Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών αξιοποιώντας την ακαδημαϊκή γνώση τους η οποία, με την εμπειρία δικαστών και δικηγόρων και την σωστή ώσμωση, θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Ο κ. Κληρίδης υπέδειξε, καταλήγοντας, ότι η πολιτεία στα θέματα για τα οποία έχει καθήκον και υποχρέωση να επέμβει, πρέπει να το πράττει χωρίς συμβιβασμούς οι οποίοι θυσιάζουν στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων, κοινωνικά δικαιώματα.

Ομιλίες απηύθυναν, επίσης, η πρώην Δικαστής του Οικογενειακού Δικαίου Ηλιάνα Νικολάου, με θέμα «Ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου και οι δυσκολίες στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Οικογενειακού Δικαστηρίου», ο Δρ Απόστολος Γεωργιάδης, Καθηγητής Αστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Η σημασία της λειτουργίας Οικογενειακού Δικαστηρίου» και ο Δρ Γεώργιος Σεργίδης, Δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με θέμα «30 Χρόνια από την Ίδρυση του Οικογενειακού Δικαστηρίου».

Έγινε, επίσης, απονομή τιμητικών πλακετών σε αφυπηρετήσαντες δικαστές.