You are here

Προχωρούν οι διαδικασίες για άνοιγμα αγοράς ηλεκτρισμού

22/11/2022 16:56

Κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι κανονισμοί για πρόσληψη προσωπικού από το Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Οι κανονισμοί συζητήθηκαν στην Επιτροπή την Τρίτη και αναμένεται να οδηγηθούν προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμό της.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής είπε ότι «επιτέλους κατατέθηκαν στη Βουλή οι κανονισμοί οι οποίοι ρυθμίζουν την πρόσληψη προσωπικού από πλευράς του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου. Είναι οι κανονισμοί που έχουν άμεση σχέση με το άνοιγμα της αγοράς. Τους περιμέναμε για πολύ μεγάλη περίοδο, επιτέλους τους έχουμε ενώπιόν μας».

Σημείωσε ότι η Επιτροπή, συζήτησε τους κανονισμούς, αν και συνοπτικά, σε μεγάλο βάθος. «Θα τους αφήσουμε να έρθουν στην Ολομέλεια προς ψήφιση ή καταψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής», σημείωσε.

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, είπε ότι ενώ η Βουλή ψήφισε σχετική νομοθεσία για ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, πριν ενάμιση χρόνο, «μόλις σήμερα και με τεράστια πίεση της Βουλής ήρθε το σχετικό νομοσχέδιο με τους Κανονισμούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν τον διαχειριστή να προσλάβει δύο διευθυντές».

Πρόσθεσε ότι δεν έχουν έρθει ακόμα οι κανονισμοί που έχουν να κάνουν με τα σχέδια υπηρεσίας για το υπόλοιπο προσωπικό. «Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι εδώ και ενάμιση χρόνο περιμένουμε, και σήμερα μάθαμε από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορίου ότι δεν έχουν κάνει τίποτα, για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για να μπορούν να μεταφερθούν οι υπάλληλοι της ΑΗΚ στο γραφείο του Διαχειριστή. Με τέτοιους ρυθμούς είναι σίγουρο ότι ούτε τα επόμενα δύο χρόνια δεν πρόκειται να ανοίξει η ανταγωνιστική αγορά του ηλεκτρισμού», υπογράμμισε.