You are here

Προς αναζήτηση επενδυτών για έκδοση ομολόγου η Κύπρος

27/03/2023 19:38

Σε αναζήτηση επενδυτών για έκδοση βιώσιμου ομολόγου προχωρά η Κυπριακή Δημοκρατία, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Οικονομικός Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Φαίδωνας Καλοζώης.

Ο κ. Καλοζώης είχε κληθεί να επιβεβαιώσει δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο η Κύπρος προχώρησε με την πρόσληψη τραπεζών για να προχωρήσει με την έκδοση βιώσιμου ομολόγου. Επικαλούμενο σημείωμα, το Reuters αναφέρει ότι οι σύμβουλοι έκδοσης ομολόγου θα πραγματοποιήσουν κλήση επενδυτών την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσουν και συναντήσεις με επενδυτές την Τετάρτη και την Πέμπτη.

«Έκδοση θα γίνει μόνο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά», διευκρίνισε ο κ. Καλοζώης.

«Τώρα αυτό που κάνουμε είναι επαφές με τους επενδυτές. Το ποσό και τους υπόλοιπους όρους θα τα δούμε από βδομάδας», είπε.

Η Κύπρος έχει εντοπίσει 1,06 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακών στοιχείων για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος βιώσιμων ομολόγων της, το 83% των οποίων είναι κοινωνικά έργα και το 17% "πράσινα", σύμφωνα με την παρουσίαση επενδυτών που βρίσκεται στη σελίδα του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Οι Barclays, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley και Societe Generale θα διαχειρίζονται τη συμφωνία, όπως επιβεβαίωσε ο κ. Καλοζώης.

Το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης είχε δημοσιοποιηθεί από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις 15 Μαρτίου. Σε αυτό, καθορίζεται η χρήση των εσόδων που θα εξασφαλιστούν από την έκδοση του βιώσιμου ομολόγου, η διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των επιλέξιμων έργων, η διαχείριση των εσόδων και η δημοσιοποίηση εκθέσεων.

Το πλαίσιο καθορίζει επίσης τις επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτουν τον πράσινο, βιώσιμο και κοινωνικό τομέα.

Τα πράσινα/βιώσιμα ομόλογα αποτελούν ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους διεθνείς επενδυτές και η χρήση του από την Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα καθώς θα προσφέρει πρόσβαση σε νέους επενδυτές και θα αυξήσει το ενδιαφέρον στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τις εκδόσεις της Δημοκρατίας και θα διευρύνει τις χρηματοδοτικές επιλογές του κράτους, ανέφερε σε προηγούμενη ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκδόσει πράσινα ομόλογα. Η Κύπρος, μαζί με το Λουξεμβούργο και τη Σλοβενία, προχωρούν στην έκδοση βιώσιμου ομολόγου, το οποίο περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση και κοινωνικών έργων, εκτός πράσινων, σημειώνει το Reuters.