You are here

Προτεραιότητα κυβέρνησης η ισότητα γυναικών και ανδρών

01/06/2023 12:20

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, τόνισε η Επίτροπος Ισότητας Τζόζη Χριστοδούλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το μεγαλύτερο στοίχημα του Γραφείου της είναι η σταδιακή εμπέδωση της κουλτούρας της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση «Γυναίκες στην κυβερνοασφάλεια: Προκλήσεις, Εμπειρίες και Σχέδια για το Μέλλον» που έγινε στη Λευκωσία, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι προς αυτή την κατεύθυνση το Γραφείο Επίτροπου Ισότητας προχωρεί σε θεσμοθέτηση του ώστε να έχει ένα συντονιστικό και εποπτικό ρόλο στις πολιτικές της Κυβέρνησης, όπως είπε, «ενσωματώνοντας την έμφυλη διάσταση σε όλες τις πολιτικές από την εξωτερική πολιτική στην παιδεία, ακολουθώντας δηλαδή μια ολιστική προσέγγιση και όχι αποσπασματική».

«Όσο η κουλτούρα των ανισοτήτων μεταξύ γυναικών και ανδρών παραμένει, δύσκολα θα δούμε τις αλλαγές που θέλουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως «η ισορροπημένη συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών σε κάθε τομέα, από τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι την κουζίνα του σπιτιού μας, είναι απαραίτητη».

Είναι άσκηση έμπρακτης δημοκρατίας, συνέχισε, αλλά είναι και  ουσιώδης για την πρόοδο και την ευημερία σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Η Επίτροπος Ισότητας ανέφερε ότι «όσο απαραίτητη είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, άλλο τόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των αντρών στην κατανομή της εργασίας στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών και στην εργασία, όπως στη δημοτική εκπαίδευση».

Ανέφερε ότι το Γραφείο της προχωρεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στην εκπαίδευση των επαγγελματικών συμβούλων για θέματα που αφορούν στην ισότητα των φύλων, «αποδομώντας στερεοτυπικές αντιλήψεις και κατευθύνοντας τα παιδιά μας στη βάση των ικανοτήτων τους και όχι στη βάση του φύλου τους».

Ανέφερε επίσης ότι μια από τις πρώτες πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από πρωτοβουλία του Γραφείου Επιτρόπου και σε συνεργασία με το ΙΚΥΚ προχώρησε σε θεσμοθέτηση 10 υποτροφιών για γυναίκες άνω των 30 που δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν νωρίτερα για διάφορους λόγους και πρόσθεσε ότι οι υποτροφίες αρχίζοντας, από το Σεπτέμβριο, για φέτος θα παραχωρούνται για τους τομείς της τεχνολογίας.

Παράλληλα, η κ. Χριστοδουλου είπε ότι σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας, το Υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών «προχωράμε σε διαδικτυακή ενημερωτική εκστρατεία με γυναίκες πρότυπα στα επαγγέλματα STEAM».

Πρόσθεσε ότι ως παράλληλη δράση μετά από συνεννόηση με τον Δήμαρχο Στροβόλου θα προχωρήσει σε δημιουργία δομών βρεφοκομικών σταθμών ενώ παράλληλα το Υφυπουργείο Πρόνοιας εξετάζει την ανέγερση και άλλων δομών.

Τέλος, η Επίτροπος Ισότητας αναφέρθηκε σε αναχρονιστικές αντιλήψεις που κρατούν τις γυναίκες εκτός εργατικού δυναμικού και την άνιση απήχηση στην παροχή των υπηρεσιών, ενώ σκιαγράφησε το πρόβλημα που παρουσιάζεται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας με την απουσία των γυναικών, τους λόγους και τα αποτελέσματα της μη συμμετοχής τους.