You are here

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

25/11/2021 23:17

Με προτροπές προς την Κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για τον προσφυγικό κόσμο, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το 2022.

Ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2022 είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €111.520.890 και έσοδα του ίδιου ύψους.

 Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες περιλαμβάνουν, εκτός από τα διαχειριστικά έξοδα, πρόνοια ύψους €46 εκατομ. για την παραχώρηση δανείων μέσω του Σχεδίου Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας, από την οποία ποσό ύψους €40 εκατομ. αφορά δάνεια για σπουδές, ποσό ύψους €1,5 εκατομ. αφορά δάνεια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ποσό ύψους €4,5 εκατομ. αφορά δάνεια επαγγελματικής δραστηριοποίησης.

 Σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι ο Φορέας είναι από τους ελάχιστους φορείς που ανακουφίζουν κάπως τον προσφυγικό κόσμο από την απώλεια χρήση της περιουσίας τους, μέσα από προγράμματα όμως που δεν είναι αρκετά. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την απώλεια χρήσης πολλοί έκτισαν πολιτικές καριέρες και συνεχίζουν να κτίζουν, ενώ σε εξαγγελίες για τράπεζα προσφύγων, για μεταφορά συντελεστή δόμησης από τα κατεχόμενα, αποζημίωση για απώλεια χρήσης, το αποτέλεσμα ήταν «αέρας κουπανιστός». Ανέφερε ακόμα ότι αναμένουν να έρθει ο Υπουργός Εσωτερικών στην Επιτροπή Προσφύγων για να δώσει απαντήσεις αναφορικά με μελέτη για την απώλεια χρήσης που έγινε, ενώ αναμένεται από την εκτελεστική εξουσία να φέρει κανονισμούς για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε για τέλος 0,4% επί τις πωλήσεις της ακίνητης ιδιοκτησίας υπέρ των προσφύγων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή έκανε εισηγήσεις για περαιτέρω στήριξη των προσφύγων σε δύο άξονες. Μέσω στεγαστικής πολιτικής και παροχής κινήτρων ιδιαίτερα σε νέους ηλικιακά πρόσφυγες, και μέσω στήριξης όσων επιθυμούν να σπουδάσουν. Σημείωσε επίσης ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση η εξασφάλιση της βεβαίωσης φοίτησης για εξασφάλιση δανείου, αφού συχνά τα Πανεπιστήμια καθυστερούν στην έκδοσή της. Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί θεωρεί τον Φορέα ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στήριξης των προσφύγων.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι ο Φορέας βοήθησε και βοηθά τον προσφυγικό κόσμο να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και να προχωρήσει τη ζωή του και ότι η βιωσιμότητά του είναι κρίσιμη για τον προσφυγικό κόσμο. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ υπερψηφίζει και δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες του Φορέα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι καμιά Κυβέρνηση δεν έδειξε την πολιτική βούληση να είναι πραγματικά δίπλα στους πρόσφυγές.

 Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς είπε ότι διαχρονικά δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν για τους πρόσφυγες, ωστόσο ο Φορέας που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης Κληρίδη έχει προσφέρει πολλά. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια παρά τις πρωτοφανείς οικονομικές κρίσεις η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τον φορέα και ενίσχυσε προγράμματά του.

 Ο κ. Κέττηρος αντέτεινε ότι 14 προγράμματα για τον προσφυγικό κόσμο έχουν καταργηθεί από το 2014 και μετά, ενώ ζήτησε από τον κ. Μυλωνά να μην ισοπεδώνει τις προσπάθειες.

 Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι θα μπορούν να βρεθούν πολύ περισσότεροι τρόποι για να στηριχθούν οι πρόσφυγες.

 Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι πώς τερματίζουμε την πώληση των περιουσιών στα κατεχόμενα στην Τουρκία και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια.