You are here

ΠτΔ: Εκ των ων ουκ άνευ η εισαγωγή των αγγλικών στα κρατικά πανεπιστήμια

25/11/2022 20:48
Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στα κρατικά πανεπιστήμια είναι εκ των ων ουκ άνευ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τελώντας τα εγκαίνια των  εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών, νέων αιθουσών διδασκαλίας και των γραφείων διοίκησης του ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων, ο κ Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στο μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε και θα συνεχίσει να επιδεικνύει η παρούσα Κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία μέρα της στην εξουσία, για την Παιδεία και για την περαιτέρω αναβάθμιση του ΤΕΠΑΚ.

Όπως είπε, ο προϋπολογισμός των έργων που εγκαινιάζει έχει ξεπεράσει τα 5 εκ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα έργα αυτά θα συμβάλουν στην αύξηση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στη βελτίωση των διοικητικών υπηρεσιών του ΤΕΠΑΚ.

Πρόσθεσε ότι το πρώτο έργο αφορά στη δημιουργία εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου με συνολικό κόστος 2 εκ. 700 χιλιάδων ευρώ, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Λεβέντη προς τον σκοπό αυτό.

Το δεύτερο έργο, είπε, έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκ. ευρώ και αφορά την ανακαίνιση και την αναδιαρρύθμιση διώροφου διατηρητέου κτηρίου, καθώς και την ανέγερση νέου τριώροφου κτηρίου. Το ανακαινισμένο κτήριο, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει κυρίως γραφεία, ενώ το νέο κτήριο περιλαμβάνει έξι νέες αίθουσες διδασκαλίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε και θα συνεχίσει να επιδεικνύει η Κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία μέρα παράδοσης της εξουσίας, ώστε με τη συνέργεια των τοπικών κυβερνήσεων και των πρυτανικών Αρχών «να δούμε πώς αντιμετωπίζονται προβλήματα που, δυστυχώς, δημιουργούνται ως αποτέλεσμα είτε γραφειοκρατικών δομών είτε λόγω στενής αντίληψης, περί του τι είναι το ωφέλιμο, από το αυστηρό πνεύμα ή από κάποιες αντιλήψεις που δεν συνάδουν», είπε.

Αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΤΕΠΑΚ και τις πρυτανικές Αρχές πριν από την τελετή εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «άκουσα αυτό που από το 1991 υποστήριζα με πάθος, ότι η αγγλική γλώσσα είναι εκ των ων ουκ άνευ να εισαχθεί στα πανεπιστήμια διότι κατά αυτό τον τρόπο επιτρέπει τη συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το ΤΕΠΑΚ έχει πετύχει μέσα από τη δράση του Προέδρου και των πρυτανικών Αρχών, γενικότερα της διοίκησης, να έχει μια συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με άλλα επτά πανεπιστήμια».

«Και διερωτάται ο Πρύτανης και διερωτώμαι ειλικρινά και εγώ», συνέχισε, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει ανταλλαγή προγραμμάτων όταν εμείς επιμένουμε ότι τάχα η μόνη γλώσσα που μπορεί να μιλάς είναι η ελληνική; Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα είναι, πέραν από τη συνεργασία με τα υπόλοιπα των πανεπιστημίων: μπορεί να μου πείτε, όταν επενδύουμε ή όταν μεταφέρονται έδρες μεγάλων εταιρειών στην Κύπρο και έχουν ανάγκη των αποφοίτων του ΤΕΠΑΚ ,είναι ή όχι απαραίτητη η αγγλική; Πώς θα συνεννοούνται; Θα υποχρεώσουμε εταιρείες μεγαθήρια να μάθουν την ελληνική για να μπορούν να συνεννοούνται με τους απόφοιτους, τους επιστήμονες μας; Διότι το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει».

Πρόσθεσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δημιουργείται αδυναμίες σε άριστους μάλιστα επιστήμονες να εργαστούν.

«Το λέω αυτό από το 1991 και παρά το γεγονός ότι διακρινόμουν για ελληνοκεντρικές απόψεις. Ως Πρόεδρος τότε της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής επέμενα ότι η αγγλική ήταν εξ ανάγκης μια γλώσσα που θα έπρεπε να διδάσκεται και την ίδια ώρα θα μπορούσε να παρέχονται μαθήματα ελληνικής, προκειμένου να προσαρμόζονται οι φοιτητές στις ορολογίες, ώστε να μην αποξενώνονται από την ελληνική γλώσσα», είπε ο Πρόεδρος.

Απευθυνόμενος σε παρόντες βουλευτές τους κάλεσε να εξετάσουν το θέμα το ταχύτερο για την πρόοδο και του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ, λαμβάνοντας, όπως είπε, ιδιαίτερα υπόψη ότι υπάρχει και ο ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών πανεπιστημίων.

«Δεν είμαστε εναντίον της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης, το αντίθετο. Αλλά θα πρέπει να δώσουμε και τα εφόδια και στα κρατικά πανεπιστήμια», σημείωσε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως «θα φροντίσω με κάθε τρόπο, όπως πάντοτε ήταν το ενδιαφέρον μου για το ΤΕΠΑΚ, ώστε προ της παράδοσης της εξουσίας να ληφθούν οριστικά αποφάσεις και για τη Β’ Τεχνική και για το παλαιό νοσοκομείο, έτσι ώστε να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στο Βερεγγάρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχει ένα ποσό στον προϋπολογισμό του κράτους, προσθέτοντας, απευθυνόμενος στη διοίκηση του ΤΕΠΑΚ πως «αν προχωρήσετε με τις μελέτες είτε για την πανεπιστημιούπολή είτε για τις άλλες εγκαταστάσεις, αθλητικές, διδασκαλίας κλπ, τότε εύκολα η νέα Κυβέρνηση, με ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό μπορεί να καλύψει το όποιο κόστος προβλέπεται».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ακόμα θερμά συγχαρητήρια για το έργο που επιτελεί το ΤΕΠΑΚ το οποίο σε ελάχιστα χρόνια έχει καθιερωθεί στις υψηλότερες βαθμίδες απόδοσης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα όσα ανέφερε «θα πάνε ώτα ακουόντων και δεν θα συνεχίσει αυτή η ΄αναπηρία΄ που παρατηρείται διότι για ΄αναπηρία΄ πρόκειται. Είμαι απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου και γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετώπισα κατά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζα αν δεν ακολουθούσα μεταπτυχιακές σπουδές στο να μιλώ την αγγλική».

Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο ενδιαφέρον από πολυεθνικές εταιρείες για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι η γνώση της αγγλικής γλώσσας θα διευκόλυνε τους νέους επιστήμονες στην αγορά εργασίας.

Τόνισε, επίσης, ότι «χωρίς να παραγνωρίζω ότι είναι η ελληνική γλώσσα που συνεισέφερε στην επιστήμη, παρά ταύτα η αγγλική κρίνεται απαραίτητη. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν ξεπερνιέται.

Συνεπώς, κάνω έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσει, ώστε μια εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και χρόνια να ξεπεραστεί».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με ενδιαφέρον άκουσα για το νέο τμήμα της ναυτιλιακής επιστήμης, είναι κάτι που έλειπε και σημαντικά θα συμβάλει. Αρκεί να σας αναφέρω ότι η Κύπρος είναι 3η στην πλοιοδιαχείριση στην Ευρώπη και 11η παγκοσμίως. Συνεπώς είναι μια απολύτως απαραίτητη εκπαιδευτική υπηρεσία που θα προσφερθεί προς τους νέους μας και είμαι βέβαιος ότι και η νέα Κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα είναι στο πλευρό της παιδείας του τόπου».