You are here

Σημαντικές ζημιές για CTC

26/02/2016 17:21
Σημαντικές ζημιές κατέγραψε το 2015 η μεγαλύτερη εμπορική εταιρεία στην Κύπρο, η CTC, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ταχύτητα με την οποία η παρατηρούμενη οικονομική ανάπτυξη μεταφέρεται στους ισολογισμούς των δημοσίων εταιρειών.

Οι ζημιές της εταιρείας ανήλθαν στα €33,6 εκ. έναντι κερδών €32,5 εκ. το 2014 λόγω των αναπροσαρμογών στις τιμές των επενδυτικών ακινήτων, λογιστικής ζημιάς €12,4 εκ. που προέκυψε από την πώληση των εμπορικών κέντρων αλλά και σε μη επαναλαμβανόμενο κέρδος που προέκυψε το 2014.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας μειώθηκε κατά 4,1% στα €290,6 εκ. από €303,1 εκ. το 2014.

Τα μεικτά κέρδη και άλλα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 4,8% στα €78,5 εκ. από €82,5 εκ.

Όπως έχει ανακοινωθεί στις 23 Ιουλίου 2015, η Ermes και η Woolworth προχώρησαν στη διάθεση των μετοχών που κατείχαν στην ITTLTrade και Woolworth Commercial Centre, ιδιοκτητριών του εμπορικού πάρκου Σιακόλα και του Mall of Engomi στην Atterbury Cyprus. Τα αποτελέσματα του συγκροτήματος επηρεάστηκαν με λογιστική ζημιά €12,4 εκ. Το κέρδος του συγκροτήματος από τη συναλλαγή σε σχέση με το κόστος ανήλθε στα €71 εκ.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από μη πραγματοποιηθείσα ζημιά ύψους €26,2 εκ. από τις αναπροσαρμογές στις αξίες των επενδυτικών και άλλων ακινήτων του συγκροτήματος βάσει αποτιμήσεων από ανεξάρτητους ελεγκτές και από απομείωση μέρους της υπεραξίας επενδύσεων. Τονίζεται ότι οι ζημιές δεν επηρεάζουν τις ταμειακές ροές.

Το 2014 τα αποτελέσματα του συγκροτήματος είχαν επηρεαστεί με κέρδος €39,6 εκ. που πρόεκυψε από τη διάθεση των επενδύσεων στις CTC-ARI Airports και Cyprus Airports (F&B).

Αναφορικά με τις προοπτικές, αναφέρεται ότι αν και υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας και σχετική βελτίωση, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες λόγω της παρατεταμένης ανεργίας και της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών που συντείνουν σε μειωμένη αγοραστική δύναμη, με άμεση επίδραση και επακόλουθο επί του κύκλου εργασιών των εταιρειών, της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους και τελικά της κερδοφορίας.

Γ.Χ.