You are here

Στη βουλή νομοσχέδιο για ξέπλυμα

09/06/2018 08:09

Με σκοπό τη ψήφιση του σε νόμο κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο στη βάση ευρωπαϊκής οδηγίας και  αφορά την πρόσβαση των φορολογικών αρχών σε πληροφορίες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η οδηγία (ΕΕ) 2016/2258 και κατ΄ επέκταση το εναρμονιστικό νομοσχέδιο  δίνει την εξουσία στον Έφορο Φορολογίας να έχει πρόσβαση στους μηχανισμούς, τις διαδικασίες, τα έγγραφα και τις πληροφορίες που αναφέρονται σε άρθρα της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 που σχετίζονται με τα μέτρα δέουσας επιμέλειας του πελάτη και πληροφορίες σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο εταιρείας ή καταπιστεύματος.

Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το σχετικό νομοσχέδιο για σκοπούς διασφάλισης της αποτελεσματικής ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς, κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση από τις φορολογικές αρχές της εφαρμογής, εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των διαδικασιών δέουσας επιμέλειας που ορίζονται στην Οδηγία 2011/16/ΕΕ. Ως εκ τούτου  οι φορολογικές αρχές πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπό αναφορά πληροφορίες για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ και για να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τη φοροδιαφυγή και την απάτη. Ελλείψει αυτής της πρόσβασης, οι εν λόγω αρχές δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθούν, να επιβεβαιώνουν και να ελέγχουν ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν ορθά την οδηγία 2011/16/ΕΕ, προσδιορίζοντας σωστά και αναφέροντας τους πραγματικούς δικαιούχους των ενδιάμεσων δομών.

Αναφέρει επίσης ότι στις  6 Δεκεμβρίου 2016 έχει εκδοθεί σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία [(ΕΕ) 2016/2258 του Συμβουλίου της 6ης Δεκεμβρίου 2016] για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ όσον αφορά την πρόσβαση των φορολογικών αρχών σε πληροφορίες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Οδηγία 2014/107/ΕΕ που τροποποίησε την Οδηγία 2011/16/ΕΕ, εφαρμόζει το παγκόσμιο πρότυπο για την αυτόματη ανταλλαγή χρηματοοικονομικών πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς (CRS) και διασφαλίζει ότι, οι πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους χρηματοοικονομικών λογαριασμών κοινοποιούνται μέσω της αυτόματης ανταλλαγής στην αρμόδια φορολογική Αρχή του κ-μ στο οποίο ο δικαιούχος είναι φορολογικός κάτοικος. H Οδηγία 2011/16 ορίζει ότι, όταν ο δικαιούχος λογαριασμού είναι ενδιάμεση δομή (intermediarystructure) τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν τη δομή αυτή όπου αναγνωρίζουν, ταυτοποιούν και αναφέρουν στην αρμόδια φορολογική Αρχή τους πραγματικούς δικαιούχους της.

Σύμφωνα με την έκθεση το  σημαντικό αυτό στοιχείο για την εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας βασίζεται στις πληροφορίες που συλλέγονται στα πλαίσια της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες («AML») όπως απορρέουν από την Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ταυτοποίηση των πραγματικών δικαιούχων. Με βάση την Οδηγία (ΕΕ)2015/849 θα πρέπει να φυλάσσονται και να καταχωρούνται σε κεντρικό μητρώο σε κάθε κ-μ επαρκείς και ακριβείς πληροφορίες που αφορούν τους πραγματικούς δικαιούχους.

Να σημειωθεί ότι, η με βάση τη σχετική Οδηγία [(ΕΕ)2016/2258]  τα κράτη-μέλη θα έπρεπε να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, 2017 όλες τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της παρούσας Οδηγίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία λόγω μη έγκαιρης συμμόρφωσης με την Οδηγία έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιητική Επιστολή ημ. 24/1/2018 με αρ. παράβασης 2018/009 . Η προτεινόμενη νομοθεσία δεν έχει υιοθετηθεί έγκαιρα καθώς το σχετικό εναρμονιστικό  Νομοσχέδιο παραπέμπει σε πρόνοιες άλλου Νόμου ["Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018] που τέθηκε σε ισχύ με  χρονική υστέρηση στις 3 Απριλίου 2018.