You are here

Στην Κύπρο η μεγαλύτερη Σύνοδος υψηλού επιπέδου

28/09/2022 17:52

Ίσως η μεγαλύτερη Σύνοδος Υψηλού επιπέδου που φιλοξενήθηκε ποτέ στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομο Προδρόμου, διεξάγεται στις 5-7 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, τόσο ο κ. Προδρόμου, όσο και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, υπογράμμισαν τη σημασία της διοργάνωσης για πρώτη φορά στην Κύπρο, καθώς και στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ, που συνέρχεται ανά πενταετία και ξεκίνησε πριν 30 χρόνια, πραγματοποιείται φέτος με καθυστέρηση ενός έτους, αφού μετατέθηκε για το 2022, λόγω των περιορισμών που ίσχυαν το 2021 για την πανδημία της COVID-19. Η διοργάνωση, που φέτος εστιάζει στο Περιβάλλον, γίνεται με τη συνεργασία της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Ευρώπη (UNECE) και θα φιλοξενήσεις 63 χώρες, περισσότερους από 70 υψηλόβαθμους προσκεκλημένους αξιωματούχους από διεθνείς οργανισμούς από τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη, ενώ, συνολικά, οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες έχουν ξεπεράσει τους 1.000.

Η αθρόα συμμετοχή και η μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος για διμερείς επαφές μεταξύ των Υπουργών Παιδείας και Περιβάλλοντος, με ομολόγους τους των φιλοξενούμενων χωρών, όπως υπογράμμισαν τόσο ο κ. Προδρόμου, όσο και ο κ. Καδής στη διάσκεψη, δηλώνουν, όπως ανέφεραν, τον ιδιαίτερα σημαίνοντα ρόλο που έχει η πραγματοποίηση της Συνόδου στην Κύπρο. Άλλωστε, πέρα από τις υπουργικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου, θα διεξαχθούν ακόμα 40 παράλληλες συνεδριάσεις, πολλές από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ινστιτούτο Κύπρου.

Ο κ. Προδρόμου, κατά την τοποθέτησή του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, έκανε λόγο για ένα «αναντίλεκτα πολύ σημαντικό γεγονός για την Κύπρο, αλλά και διεθνώς, για την αειφορία του πλανήτη», προσθέτοντας ότι η Κύπρος στις αρχές Οκτωβρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας, φιλοξενώντας τη Σύνοδο που περιστρέφεται γύρω από θέματα αειφορίας και περιβάλλοντος.

Είπε ότι ως κεντρικό μήνυμα αναδεικνύεται φέτος ότι «τώρα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες, ότι μόνο συλλογικά και από κοινού μπορεί να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση του, που δεν είναι άλλη από την επιβίωσή του», σημειώνοντας ότι είναι ευκαιρία για τις χώρες τις Μεσογείου να έχουν ισχυρή παρουσία και ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο, όντας σε ένα «ευαίσθητο περιβαλλοντικά χώρο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη θεματική της εκπαίδευσης για την αειφορία, καθώς κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί το νέο πλαίσιο στρατηγικής για την εκπαίδευση για αειφόρο ανάπτυξη. «Στοχεύουμε σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, που θα στηρίζουν ουσιαστικά την προσπάθειά μας, για τη δημιουργία αειφόρων και ευημερουσών κοινωνιών», σημείωσε.

«Η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει την ελπίδα, αλλά πρέπει να είναι και η κινητήριος δύναμη για να ενώσουμε δυνάμεις», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, λέγοντας ακόμα ότι «η Σύνοδος είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να βρεθούμε από κοντά, να αλληλεπιδράσουμε, να δεσμευτούμε μαζί κυρίως, για μία διεθνή και περιφερειακή συνεργασία, που ενώνει τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο κόσμο».

Τόνισε, όμως, ότι ξεχωριστή θέση θα έχει και η νεολαία στη Σύνοδο, με τη συμμετοχή 60 οργανώσεων νεολαίας από όλες τις χώρες στις συζητήσεις, ώστε να «καθορίσουν αποφασιστικά το δικό τους ρόλο και από τη δική τους σκοπιά, ως συμμέτοχοι του σχεδιασμού των πολιτικών μας».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πολιτιστική διάσταση της Συνόδου, καθώς εννέα δημιουργοί ντοκιμαντέρ έχουν προσφέρει τα έργα τους για να προβάλλονται κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, Μάλιστα, όπως είπε, τα ντοκιμαντέρ θα προβληθούν δωρεάν για το κοινό το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάσκεψη, ο κ. Καδής ανέφερε ότι «κύριοι στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αφενός η επιτυχής διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής αλλά και μεγάλης εμβέλειας Συνόδου και αφετέρου η εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων, που θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας για αειφόρο ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Σημείωσε, ακόμα, ότι η διοργάνωση της Συνόδου για πρώτη φορά στον μεσογειακό χώρο, διευρύνει τη γεωγραφική εμβέλειά της, με συμμετέχοντες από χώρες πέραν αυτών που ανήκουν στην Οικονομική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη.

Χαρακτήρισε, επίσης, τιμητική την επιλογή της Κύπρου ως έδρα φιλοξενίας της 9ης Συνόδου, η οποία εστιάζει στο περιβάλλον. Αναφερόμενος, δε, στην εμπειρία από τη συμμετοχή του στην προηγούμενο Σύνοδο της UNECE, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπατούμι της Γεωργίας το 2016, σημείωσε ότι «οι διακηρύξεις της Συνόδου εκείνης αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για τις χώρες που καλύπτει η UNECE κατά τη διαμόρφωση των δικών τους εθνικών πολιτικών» και πρόσθεσε ότι «φιλοδοξούμε να έχουμε ακόμα πιο διευρυμένη εκπροσώπηση και εξαιρετικής σημασίας αποτελέσματα», με τη διοργάνωση στην Κύπρο.

Εξήγησε ότι η ιδιαιτερότητα αυτής της Συνόδου έγκειται στο γεγονός ότι σε αυτήν θα συμμετέχουν αξιωματούχοι, όχι μόνο από τον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά και από τους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της βιομηχανίας και της εξωτερικής πολιτικής, και πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος μας είναι μέσα από τη Σύνοδο να συμβάλουμε ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης που τίθενται στην Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στη θεματική ενότητα που αφορά στις βιώσιμες υποδομές και την κυκλική οικονομία, λέγοντας ότι «τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία τα κράτη σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στην ανάκαμψη της οικονομίας τους, θεωρείται ύψιστης σημασίας να διασφαλιστεί ότι αυτή η ανάκαμψη θα ακολουθήσει μια βιώσιμη πορεία». Μιλώντας για τη θεματική που αφορά στον αειφόρο τουρισμό, είπε ότι «τουριστικοί προορισμοί όπως η Κύπρος, αντιμετωπίζουν πρόσθετες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων» και κατέληξε ότι οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα δώσουν την ευκαιρία σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες  να «εμβολιάσουν» με νέες πολιτικές και να βελτιώσουν τις εθνικές τους στρατηγικές».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς του Υπουργούς κατά πόσο πάνε στη Σύνοδο με συγκεκριμένες προτάσεις, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι η λήψη των αποφάσεων είναι συλλογική και μένει να αποφασιστεί ο τρόπος προσαρμογής, εφαρμογής και ένταξης των νέων στόχων, στην καίρια καμπή αυτής της δεκαετία, όπως χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε. Εξήγησε ότι μέσα από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο στη Συνόδου, «θα έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε σε διμερές επίπεδο και συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης για την αειφορία, καθώς και ευρύτερα θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής».

Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η διοργάνωση της Συνόδου φιλοξενείται φέτος στην Κύπρο, λέγοντας ότι η χώρα έχει διακριθεί τα προηγούμενα χρόνια σε σχέση με τον σχεδιασμό που υπάρχει στην εκπαίδευση για την αειφορία, μέσα και από την πρότυπη λειτουργία κέντρων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. «Είναι μία από τις περιπτώσεις που η χώρας μας μπορεί να αισθάνεται, όχι απλώς σε σχέση ισοτιμίας με άλλες χώρες, αλλά και σε ρόλο πρωτοπορίας στην εκπαίδευση για την αειφορία», σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχίσουμε έτσι.

Ο κ. Καδής εξήγησε ότι κατά την προεργασία για τη Σύνοδο, «η Κύπρος έχει μπολιάσει τα κείμενα πολιτικής, επομένως αντικατοπτρίζονται σε αυτά και οι δικές μας απόψεις». Πρόσθεσε ότι, πέρα από τις τοποθετήσεις σε επίπεδο ολομέλειας, θα αξιοποιηθούν και οι διμερείς επαφές, ώστε να φανεί «τι άλλο μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτή τη Σύνοδο και είναι σίγουρο ότι μόνο κέρδος έχεις, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και καλές πρακτικές», όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ιδιαίτερο συμβολισμό της διοργάνωσης της Συνόδου για πρώτη φορά στη Κύπρο και στην Μεσόγειο, ο κ. Καδής ανέφερε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ευρύτερη περιοχή θεωρείται global climate change hot spot. «Σημαντικό μέρος των διμερών μου επαφών σχετίζεται με την πρωτοβουλία που έχει αναπτύξει η Κύπρος στα θέματα της κλιματικής αλλαγής και την παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα που θα γίνει τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο», σημείωσε ο κ. Καδής και κατέληξε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου δίνεται η πολυεπίπεδη ευκαιρία για ανάδειξη και των πρωτοβουλιών της Κύπρου, αλλά και προκλήσεων.

Για τον συμβολισμό της διοργάνωσης, ο κ. Προδρόμου παρέπεμψε στο λογότυπο που ετοιμάστηκε, το οποίο αναπαριστά τρία πρόσωπα σε χρώμα πράσινο (για το περιβάλλον), γαλάζιο (για την ελπίδα) και πορτοκαλί (για την ενέργεια), τα οποία στο σημείο τομείς τους σχηματίζουν τον χάρτη της Κύπρου, «ως χώρο συνάντησης για το περιβάλλον, για να αξιοποιήσουμε την ενέργεια, στρεφόμενοι στην πράσινη ενέργεια, με ελπίδα», κάτι που σημείωσε ότι «θα πρέπει εμβληματικά να αξιοποιηθεί».

Στην παρέμβασή της η Αραβέλλα Ζαχαρίου, Ανώτερη Λειτουργός Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η οποία συμμετέχει στην ομάδα των ατόμων που «τρέχουν» τη διοργάνωση, οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, ώστε να ετοιμαστούν τα κείμενα πολιτικής, που θα κληθεί να εγκρίνει η ολομέλεια της Συνόδου. Όπως εξήγησε η κ. Ζαχαρίου, τα κείμενα αυτά «είναι επί της ουσίας κείμενα στρατηγικής που δεσμεύουν τις χώρες σε σχέση με τις πολιτικές που καλούνται να αναθεωρήσουν στο εθνικό τους πλαίσιο και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία». Σημείωσε, ακόμα, ότι έχουν κλείσει τα κείμενα που αφορούν και τις τρεις θεματικές της Συνόδου, που είναι η κυκλική οικονομία, η αειφόρος τουρισμός και η εκπαίδευση για αειφόρο ανάπτυξη.

Τόνισε, ακόμα, ότι οι αποφάσεις της Συνόδου θα είναι δεσμευτικές για τις χώρες, ως προς το πως θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια στους τρεις αυτούς τομείς. Προβλέπεται, όπως είπε η κ. Ζαχαρίου, και ένα ενδιάμεσο στάδιο υλοποίησης των στόχων, καθώς κατά την περίοδο 2023-2025 θα γίνει αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης και κατά την περίοδο 2025-2030 θα προωθηθούν αναθεωρήσεις και θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα για την καλύτερη εφαρμογή των αποφάσεων.