You are here

Συγκλίσεις και αποκλίσεις για ΓεΣΥ

06/10/2014 21:16
Συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις διαπιστώθηκαν μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΕΔΕΚ στο θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής και ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Φίλιππος Πατσαλής είπε ότι “υπάρχουν διαφωνίες σε επί μέρους θέματα που αφορούν τις νομοθεσίες, ιδιαίτερα για την προοπτική μετεξέλιξης του συστήματος σε πολυασφαλιστικό και πολύ περισσότερο για τον έλεγχο του Ταμείου Ασφάλισης Υγείας”.

Χαρακτήρισε ωστόσο “ενθαρρυντικό” το ότι τόσο η ΕΔΕΚ, όσο και άλλα πολιτικά κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσει τάχιστα η εφαρμογή του ΓεΣΥ και των άλλων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Ο Υπουργός είπε ότι ο διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις θα συνεχιστεί με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε το Νοέμβριο που τα σχετικά νομοσχέδια θα καταλήξουν στη Βουλή να συγκεντρώνουν την απαιτούμενη για την έγκρισή τους πλειοψηφία.

“Υπάρχουν και συγκλίσεις και αποκλίσεις ως αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης” ανέφερε από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι “έχουμε ανησυχίες σε ό,τι αφορά το πολυασφαλιστικό γιατί πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επ΄ουδενί η δυνατότητα εκμετάλλευσης του δημόσιου αγαθού της υγείας την οποία θα πρέπει να προστατεύει το ΓεΣΥ”.

“Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία που θα έχουν τον χαρακτήρα μιας ανατροπής” είπε ο κ. Ομήρου, σημειώνοντας πως οι όποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία “θα πρέπει να είναι προϊόν συναινέσεων των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούνται στη Βουλή για να μπορέσουμε άμεσα να προωθήσουμε αυτή τη καινοτόμο κοινωνική μεταρρύθμιση”.

Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι το ΓεΣΥ “αποτελεί αίτημα της κοινωνίας από τη δεκαετία του `60 και αναγκαία μεταρρύθμιση”.

“Η ΕΔΕΚ διαχρονικά τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του ΓεΣΥ γιατί είναι η πεποίθησή μας ότι η υγεία ως δημόσιο αγαθό είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας” ανέφερε.

“Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και όλων εκείνων των φορέων που μπορούν να έχουν χρήσιμη συνεισφορά στην εφαρμογή του ΓεΣΥ” είπε.