You are here

Συμβολή κατώτατου μισθού στη μείωση της φτώχειας

23/09/2022 16:14

Στη μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας, θα συμβάλει η θέσπιση του κατώτατου μισθού υπογραμμίζει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Σε ομιλία της στην ευρωπαϊκή διάσκεψη με θέμα: «Ευρώπη και μισθολογική ανισότητα: Ο καθορισμός ενός ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και ο ρόλος των συνδικάτων», ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας, αναπτύσσοντας συνέργειες και συνεργασίες με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους σε εθνικό επίπεδο, κατάφερε να μετουσιώσει μια πολιτική διακήρυξη σε πράξη, με πολλαπλά οφέλη για τους εργαζομένους και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στις πιο χαμηλά αμειβόμενες ομάδες του εργατικού δυναμικού.

«Η θέσπιση κατώτατου μισθού, αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση ανισοτήτων και διακρίσεων που εξακολουθούν να σημειώνονται σε καθημερινή κλίμακα στην αγορά εργασίας, στην αύξηση της παραγωγικότητας, την αποτροπή φαινομένων εργασιακής εκμετάλλευσης και τη δημιουργία συνθηκών εύρυθμης και ομαλής λειτουργίας της αγοράς εργασίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θεσμοθετήσει κατώτατο μισθό, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ευημερία και πρόοδος και να καταστεί η κοινωνική Ευρώπη μια ορατή πραγματικότητα για όλους.

Συνεπώς, πρόσθεσε, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν επαρκείς ελάχιστους μισθούς, κατά τρόπο που να επιτρέπει την εκπλήρωση των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους με βάση τις εθνικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Παράλληλα, έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την πρόσβαση στην απασχόληση και την παροχή κινήτρων για την αναζήτηση εργασίας.

Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου, η καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού, ο οποίος βάσει Υπουργικού Διατάγματος έχει καθοριστεί στα €940 από 01/01/2023 για εργαζόμενους και εργαζόμενες με πλήρη απασχόληση, θα επιφέρει σειρά θετικών εξελίξεων όπως:

-Διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης και βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών

 -Περιορισμό της φτώχειας, η οποία πλήττει εντονότερα και δυσμενέστερα τις γυναίκες και ειδικότερα όσες ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (μονογονιοί, γυναίκες με αναπηρίες, γυναίκες μετανάστριες, πρόσφυγες, αιτήτριες ασύλου γυναίκες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό κ.ά.), καθώς και τα εξαρτώμενά τους

  -Μείωση των μισθολογικών και εισοδηματικών ανισοτήτων και διακρίσεων στο χαμηλότερο άκρο της μισθολογικής κατανομής

  -Προστασία των ομάδων εργαζομένων με μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη

  -Παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους με συνακόλουθη αύξηση της παραγωγικότητάς τους και

  -Συνεισφορά στη διόρθωση υφιστάμενων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα η υποδήλωση μισθών.

Υπέδειξε ακόμη ότι θα συμβάλει και στη μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων και του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, αφού αποδεδειγμένα οι γυναίκες βρίσκονται συγκεντρωμένες σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και βιώνουν εντονότερα της συνέπειες τόσο της πρόσφατης πανδημικής κρίσης όσο και της εν γένει οικονομικής κρίσης.

«Παράλληλα, η διασφάλιση ενός σταθερού μηνιαίου κατώτατου μισθού αποτρέπει την εργασιακή εκμετάλλευση και προστατεύει από φαινόμενα παρενόχλησης στο περιβάλλον εργασίας. Παρέχει, τέλος, κίνητρο στις εργαζόμενες για συνέχιση των αγώνων τους και περαιτέρω διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων», τόνισε.

«Ευελπιστώ ότι σε μια επόμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη θα έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συζητούμε για αύξηση του κατώτατου μισθού και περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών», κατέληξε.