You are here

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Κακώς τράπεζα δεν δέχεται βεβαίωση από άλλη τράπεζα, ότι το δάνειο έχει εξοφληθεί

23/06/2018 12:50

Κακώς ένα πιστωτικό ίδρυμα δεν δέχεται βεβαίωση από άλλο πιστωτικό ίδρυμα ότι το δάνειο έχει εξοφληθεί, μέχρι αυτό το στοιχείο να διαφανεί στο τραπεζικό σύστημα πληροφοριών "Άρτεμις", δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστας Μελάς.
 
Ο κ. Μελάς κλήθηκε να σχολιάσει περίπτωση τράπεζας που δεν αποδέχθηκε γραπτή βεβαίωση από άλλη τράπεζα, την οποία προσκόμισε πολίτης που ενδιαφερόταν να συνάψει δάνειο για αγορά ακινήτου, ότι το δάνειο στο οποίο ο συγκεκριμένος πολίτης ήταν εγγυητής έχει εξοφληθεί. Η τράπεζα ζήτησε από τον πολίτη να αναμένει μέχρι να διαγραφεί το όνομα του από το τραπεζικό σύστημα πληροφοριών Άρτεμις, διαδικασία που παίρνει περίπου τέσσερις εβδομάδες.  
 
«Από τη στιγμή που το δάνειο εξοφλείται η τράπεζα οφείλει να ανανεώνει τα στοιχεία άμεσα», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος έχει «πράγματι παρατηρήσει κατάχρηση από πλευράς των τραπεζών οι οποίες καθυστερούν να ενημερώσουν το σύστημα για την εξόφληση».
 
Ανέφερε ότι από την στιγμή που η τράπεζα ενημερώνει τα στοιχεία του πελάτη, ότι δηλαδή το δάνειο εξοφλήθηκε, εξ όσων έχουμε ενημερωθεί, τα στοιχεία στο Άρτεμις ανανεώνονται το αργότερο μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα και υπογράμμισε ότι «το σύστημα θα πρέπει να ανανεώνεται άμεσα».
 
Από την ημέρα εξόφλησης, για όσο διάστημα τα στοιχεία παραμένουν λανθασμένα στο σύστημα Άρτεμις, τότε αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία περί επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και ο δανειολήπτης δικαιούται αποζημιώσεις, κατέληξε ο κ. Μελάς.