You are here

Θέλουν να ακούσουν Ελεγκτή για κονδύλια Hermes

30/05/2023 07:05

Τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη θέλουν να ακούσουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προτού προχωρήσουν σε αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €300 χιλ. που προορίζεται για την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με επέκταση της περιόδου παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, για άλλα πέντε χρόνια, στη διαχειρίστρια εταιρείας Hermes Ltd, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο 2036.

Παρά το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Νικολαΐδης, διαβεβαίωσε χθες τα μέλη της επιτροπής ότι μετά τη συμφωνία του γενικού Ελεγκτή με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, ο ανοιχτός διαγωνισμός για εξασφάλιση συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη συμφωνία παραχώρησης ανάπτυξης και διαχείρισης των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου που περιλαμβάνονται στην αποδέσμευση κονδυλίου που εξετάζει, θα προκηρυχθεί από το Υπουργείο Μεταφορών και όχι από το Υπουργείο Οικονομικών, στη βάση νέων όρων εντολής που θα ετοιμαστούν, εντούτοις ζήτησαν να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γενικού ελεγκτή, προτού προχωρήσουν στην αποδέσμευση.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία (εκτός ΔΗΣΥ), τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, το σχετικό αίτημα, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών, είχε συνάψει ήδη συμφωνία με την PWC, ύψους €192 χιλ., για τη διενέργεια μελέτης για την επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης των αεροδρομίων στη Hermes, χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι από τη Βουλή.

Η επιτροπή απέρριψε το αίτημα για αποδέσμευση του κονδυλίου μετά από συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία, η συμφωνία επιφέρει μεγάλο οικονομικό όφελος για την εταιρεία και όχι το κράτος.

Υπενθυμίζεται, ότι μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Μιχαηλίδης, έκανε λόγο για σκιές στη συμφωνία κυβέρνησης με την εταιρεία για επέκταση της περιόδου παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η συμβιβαστική φόρμουλα που προτείνεται προβλέπει όπως η Hermes θα κατασκευάσει τα έργα της δεύτερης φάσης, ύψους €150 εκατ., τα οποία όμως περιλαμβάνονταν στις υποχρεώσεις της στο αρχικό συμβόλαιο, ενώ παράλληλα δεν θα απαιτήσει από τη Δημοκρατία αποζημιώσεις για την περίοδο της πανδημίας και τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπογράφηκε τον Μάιο 2006, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε την κατασκευή - λειτουργία - μεταβίβαση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου στην εταιρεία Hermes Ltd, κάτω από 25ετή σύμβαση παραχώρησης, στο οποίο υπάρχει πρόνοια για αύξηση της δυναμικής των αεροδρομίων κατά τη δεύτερη φάση.

Παρόλο που τα ορόσημα κίνησης επιβατών έχουν εκπληρωθεί, η Hermes δεν έχει εκκινήσει τη Φάση 2, αντίθετα προσέφυγε σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών µε την απόφαση, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021, να είναι απορριπτική για την εταιρεία.

Παράλληλα, οι ενέργειες της Hermes για εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα έργα της Φάσης 2, δεν τελεσφόρησαν, ενώ τα δύο μέρη μετά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, αποφάσισαν όπως ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης µε σκοπό την ολοκλήρωση της Φάσης 2.  

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Νικολαΐδης για το αυξημένο κονδύλι που ζητείται ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα η διαδικασία, στην οποία απαιτούνται συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει συμφωνία με τη Hermes, η Δημοκρατία θα προχωρήσουν σε διαιτησία, όπου απαιτούνται οι εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Ο κ. Νικολαΐδης, διευκρίνισε περαιτέρω ότι το κράτος δεν έχει υπογράψει συμφωνία για ανανέωση της παραχώρησης των δύο αεροδρομίων με τη Hermes, σημειώνοντας πως κατά τις συναντήσεις αποφασίστηκε η υπογραφή μνημονίου, με το οποίο όταν η Δημοκρατία ολοκληρώσει τους υπολογισμούς της, η συμφωνία θα αποτελεί βάση προς συζήτηση.

Της Ελένης Χαραλάμπους