You are here

Τρεις μήνες περιθώριο στη βουλή για εναρμονιστικά νομοσχέδια

28/07/2018 11:14

Τρεις μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας εναρμόνισης με ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς, θα πρέπει να υποβάλλουν εναρμονιστικά νομοσχέδια στη βουλή τα αρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Σε θετική εξέλιξη σε σχέση με την κατάθεση εναρμονιστικών νομοσχεδίων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της βουλής Δημήτρης Συλλούρης σημειώνοντας ότι μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις της βουλής το υπουργικό συμβούλιο έχει λάβει σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε όπως τα εναρμονιστικά νομοσχέδια που αφορούν υποχρεώσεις υιοθέτησης και ενσωμάτωσης ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών στην εθνική νομοθεσία, κατατίθενται στη βουλή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται για τη μεταφορά στην εθνική έννομη τάξη.

Με βάση τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν, η γενική διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συντονισμού και ανάπτυξης, θα υποβάλλει σε τακτά διαστήματα σημείωμα προς το υπουργικό συμβούλιο, αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην υιοθέτηση εναρμονιστικών νομοθεσιών.

Στόχος των ρυθμίσεων είναι να αποφεύγεται το φαινόμενο που παρατηρήθηκε επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό, όπου εναρμονιστικά νομοσχέδια κατατίθεντο στη βουλή με καθυστέρηση, ακόμα και μετά τη λήξη της προθεσμίας εναρμόνισης. Ως αποτέλεσμα, οι αρμόδιες επιτροπές έτρεχαν υπό την πίεση του χρόνου να ολοκληρώσουν την εξέταση των νομοσχεδίων διακυβεύοντας την ποιότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κατά τις συνεδριάσεις της ολομέλειας της βουλής όπου τίθεντο προς ψήφιση εναρμονιστικά νομοσχέδια, βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν συχνά εκφράσει έντονες αντιδράσεις για τις καθυστερήσεις επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

Της Μαρίας Χαμπή