You are here

Βουλή: Στο 1/5 του εισοδήματος οι φοροαπαλλαγές

07/12/2019 09:27

Με 33 ψήφους υπέρ, η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε ομόφωνα την τροποποίηση του περί φόρου εισοδήματος ώστε η φοροαπαλλαγή του εισοδήματος να  είναι στο 1/5 από το 1/6.

Το νομοσχέδιο θα καλύπτει εισφορές σε ασφαλιστικά σχέδια ζωής, σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων και σε ταμεία συντάξεων και ταμεία προνοίας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση σκοπός του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση της εγχώριας νομοθεσίας με την ευρωπαική οδηγία του συμβουλίου ημερομηνίας 12ης Ιουλίου 2016.

Η οδηγία αποτελείται ουσιαστικά από πέντε άρθρα, εκ των οποίων τα τρία έχουν νομοθετηθεί την 1/1/2019 και αφορούν κανόνες α) περιορισμού των τόκων, β) γενικό κανόνα απαγόρευσης των καταχρήσεων και γ) κανόνες για τις ελεγχόμενες αλλοδαπές εταιρείες.

Με το παρόν νομοσχέδιο νομοθετείται η είσπραξη των φόρων εξόδου, έτσι ώστε να επιτρέπεται η καταβολή με δόσεις του φόρου που προκύπτει από φορολόγηση κατά την έξοδο.

Θα δίδεται  στους φορολογούμενους η δυνατότητα αναβολής της πληρωμής του ποσού του φόρου σε διάστημα 5 ετών και της διευθέτησης μέσω σταδιακής καταβολής των πληρωμών.

Σύμφωνα με την έκθεση με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αυξάνεται το περιθώριο φορολογικής έκπτωσης για φυσικά πρόσωπα λόγω ασφαλιστικών εισφορών από το 1/6 του φορολογητέου εισοδήματος στο 1/5, με σκοπό την ενθάρρυνση της συμμετοχής σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, ταμεία προνοίας και σχέδια υγείας.

Η εναρμόνηση στην εγχώρια νομοθεσία σχετικά με την υπό αναφορά πρόνοια θα πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Ιανουαρίου, 2020.

 

Της Ηρως Ευθυμίου