You are here

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ για το 2019

22/03/2019 19:24

Με 41 ψήφους υπέρ και μια αποχή υπερψηφίστηκε σε νόμο ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)  του 2019, ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους €437.761.593 και δαπάνες ύψους €394.791.600. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Προηγουμένως υπερψηφίστηκε ομόφωνα τροπολογία που πρότεινε ο ΔΗΣΥ με την οποία δεσμεύτηκε το κονδύλι που αφορά τα ασφάλιστρα, για ασφάλιση του προσωπικού του οργανισμού σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεσμεύτηκε επίσης μετά από τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ποσό €179.581 που προορίζεται να καλύψει εφάπαξ φιλοδώρημα στον τέως γενικό διευθυντή του οργανισμού, ο οποίος αποχώρησε στις 30/11/2014. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία για το θέμα εκκρεμεί δικαστική διαδικασία και σύμφωνα με τον ΟΑΥ και το υπουργείο υγείας αναμένεται γνωμάτευση από τη νομική υπηρεσία. Το κονδύλι παραμένει δεσμευμένο από το 2015. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 44 ψήφους υπέρ και μια αποχή.

Επίσης ομόφωνα τέθηκε σημείωση, μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των κομμάτων, με βάση την οποία για σειρά κονδυλίων, που επρόκειτο να σταυρωθούν με εισήγηση της ΕΔΕΚ, αντί για σταύρωμα να ενημερώνεται για τις σχετικές δαπάνες κάθε 3 μήνες η βουλή.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε να κατατεθεί η προφορική τροπολογία για αποκοπή του κονδυλίου για την ασφάλιση των υπαλλήλων του οργανισμού. Ζήτησε από την ολομέλεια της βουλής να λάβει υπόψη ότι θα ψηφίσει για τον ΟΑΥ, με το προκλητικό, όπως είπε, μήνυμα από τους εργαζόμενους του ΟΑΥ για ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες σε σχέση με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Διερωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμα προς την κοινωνία, την ώρα που αυτοί πρώτοι από όλους θα έπρεπε να ασφαλιστούν από το ΓεΣΥ. Τελικά η εισήγηση του κ. Νεοφύτου κατέληξε σε δέσμευση του σχετικού κονδυλιού.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας Κωστάκης Κωνσταντίνου είπε ότι περάσαμε από διάφορα στάδια και υπάρχουν ευθύνες σε αυτούς που δεν διαδραμάτισαν τον ρόλο που τους αναλογούσε. «Φτάσαμε στο συν 5» είπε και μεταξύ επαμφοτεριζουσών απόψεων, τα μέλη της Επιτροπής λειτουργήσαν με υποβοηθητικό τρόπο ώστε να είναι ενώπιον της ολομέλειας ο προϋπολογισμός.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφερόμενος στην ασφάλιση του προσωπικού του οργανισμού σε ιδιωτική ασφαλιστική είπε πως πρόκειται για άλλον ένα ημικρατικό οργανισμό που λόγω μη ύπαρξης Γενικού Σχεδίου Υγείας οι υπάλληλοι ασφαλίστηκαν σε ιδιωτική εταιρεία. Αυτή ήταν η πραγματική εικόνα, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι του χρόνου θα τερματιστεί το συμβόλαιο με την ιδιωτική εταιρεία. Ανέφερε ακόμα πως το κόμμα του υπερψηφίζει ένα προϋπολογισμό μισού δις που η κυβέρνηση κατέθεσε με αργοπορία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο προϋπολογισμός δεν εξετάστηκε σε χρόνο που να επιτρέπει στη Βουλή να επιτελέσει το έργο και καλείται να ψηφίσει 500 εκ. ευρώ μέσα σε 24 ώρες για ένα μείζον ζήτημα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε πως είναι ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, η αργοπορία στην κατάθεση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ και η πίεση προς τη βουλή να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες.

Αν πρόκειται για την μεγάλη μεταρρύθμιση στην κυπριακή κοινωνία, η βουλή γιατί να ψηφίσει με τη διαδικασία «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Αυτές οι διαδικασίες δεν περιποιούν τιμή για το κοινοβούλιο και θα έπρεπε να σταυρωθεί όλος ο προϋπολογισμός, ώστε να γίνεται συζήτηση για ξεσταύρωμα, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας αφού ανέφερε πως συμφωνεί πως ο ΟΑΥ όφειλε να τροποποιήσει τα ασφαλιστικά συμβόλαια, πρόσθεσε πως χωρίς ΓεΣΥ δεν θα εκλείψουν τα προβλήματα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι οι τροπολογίες συντείνουν στο να τεθούν άλλα εμπόδια και θα προκαλέσουν περαιτέρω αργοπορία στην εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδικής είπε πως είναι τεράστια η σημασία του προϋπολογισμού και είναι απαράδεκτο να κατατίθεται στη βουλή την τελευταία στιγμή. Ανέφερε ακόμα πως τίθεται ηθικό ζήτημα για την ιδιωτική ασφάλεια.