You are here

ΥΠΕΣ: Όχι στη μετεξέλιξη κηδεμόνα τ/κ περιουσιών σε επιχειρηματία

14/05/2022 12:28

Δεν θέλουμε να μετεξελίξουμε τον κηδεμόνα τουρκοκυπριακών περιουσιών, σε επιχειρηματία, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε μια περιουσία 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και να καταγράφονται ελλείμματα στον τομέα της διαχείρισης, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ερωτηθείς στο περιθώριο του Παγκύπριου Σεμιναρίου Εξεταστών Ναυαγοσωστικής στη Λάρνακα, σχετικά με το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο διαχείρισης και κριτηρίων διάθεσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «για χρόνια παρατηρείτο και απλά δαχτυλοδειχνόταν η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών ως μια υπηρεσία, η οποία είχε να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων είτε αυτό ήταν διάφορες στρεβλώσεις στα θέματα διαχείρισης, ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις, κακοδιαχείριση».

Το σημαντικό, ανέφερε ο κ. Νουρής, είναι ότι "έχουμε προχωρήσει, σχετικά με την εξαγγελία που είχα κάνει πριν από ένα περίπου χρόνο, στην ολοκλήρωση μιας σειράς από μελέτες». Όπως δήλωσε, την Παρασκευή κατέθεσε ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι προσφυγικές οργανώσεις και οι αγροτικές οργανώσεις, όπως και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Η συζήτησή της, σημείωσε, θα ολοκληρωθεί εντός περίπου 15 ημερών και η πρόθεση είναι η άμεση κατάθεση στην Βουλή των Αντιπροσώπων των σχετικών τροποποιητικών νομοσχεδίων, «ώστε να εξορθολογήσουμε τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών κατά τρόπο που θα υπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των προσφύγων, όμως θα άρουμε με τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης, με την εισαγωγή της μοριοδότησης και των αξιοκρατικών κριτηρίων, όλες εκείνες τις σκιές πάνω από τη διαχείριση».

Συνεχίζοντας, ο κ. Νουρής είπε ότι «βεβαίως, φιλοδοξία μας είναι ότι θα καλύψουμε και το τεράστιο έλλειμμα που συνεχώς παρατηρείται στη διαχείριση, το οποίο καλείται να πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος».

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια πως «δεν θέλουμε να μετεξελίξουμε τον κηδεμόνα, σε επιχειρηματία, αλλά την ίδια ώρα δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε μια περιουσία 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και να καταγράφονται ελλείμματα στον τομέα της διαχείρισης. Αυτά πρέπει να εξορθολογιστούν και αυτά ακριβώς επιτυγχάνονται μέσα από την πρόταση την οποία έχω καταθέσει και για την οποία πρέπει να δηλώσω την ικανοποίηση μου, ότι το σύνολο των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής δήλωσε την ικανοποίηση του και για αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για το πολιτικό πλαίσιο της πρότασης».