You are here

ΥΠΟΙΚ: Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για οικονομίες Ευρώπης

03/10/2022 20:36

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις οικονομίες στην Ευρώπη, τονίζει ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη για «επίσπευση της μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας", αλλά και για «επενδύσεις στην ενεργειακή επάρκεια και διασύνδεση», ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση της εισαγόμενης ενέργειας στην ΕΕ.

«Αυτός ο συνδυασμός θα προσφέρει τη μόνιμη λύση», αναφέρει, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Τουίτερ, ο κ. Πετρίδης, ο οποίος συμμετέχει τη Δευτέρα στη συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ).

Ο κ. Πετρίδης αναφέρει επίσης ότι σε επίπεδο ΕΕ, «οι ορθές οικονομικές πολιτικές και η γρήγορη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν τον καταλύτη για το μέλλον», ενώ σημειώνει πως η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο «αποτέλεσμα πως αντιδρούν οι αγορές».

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «η οικονομία της ΕΕ ταλανίζεται εδώ και 2,5 χρόνια από κρίσεις», προσθέτοντας πως «το 1ο εξάμηνο του 2022 η ανάπτυξη ήταν ψηλότερη απ´ ότι αναμενόταν αλλά οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι για χειροτέρευση της κατάστασης, τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον πληθωρισμό».

Σε σχέση με την δημοσιονομική πολιτική, ο κ. Πετρίδης αναφέρει ότι «οι εθνικοί προϋπολογισμοί αδυνατούν να δώσουν συνολική προστασία από την αύξηση της εισαγόμενης ενέργειας αλλά μόνο στοχευμένη και προσωρινή», ενώ σημειώνει πως «οι πολιτικές πρέπει να διασφαλίζουν και τη βιωσιμότητα του χρέους που συνολικά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια».

«Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι υποβοηθητική στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και όχι να ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Κάποιες πολιτικές σε ΕΕ είχαν αυτό το αποτέλεσμα συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ενέργεια», καταλήγει.