You are here

ΥΠΟΙΚ: Σημαντικό να υπάρξει ομοφωνία στο πακέτο στήριξης

25/03/2020 17:36

Είναι πολύ σημαντικό με το καλό πνεύμα με το οποίο άρχισε αυτή η διαβούλευση με τα κόμματα για το πακέτο στήριξης 280.000 εργαζομένων και περίπου 60.000 επιχειρήσεων να καταλήξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν είναι δυνατό με ομοφωνία, δήλωσε στο ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τονίζοντας ότι «έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι παράμετροι που έχουν θέσει τα κόμματα και στο πλαίσιο του δυνατού έχουν υιοθετηθεί».

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το αποτέλεσμα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων με την συμμετοχή της υπουργού εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου για το πακέτο μέτρων της οικονομίας, ο κ. Πετρίδης, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης είχε συνάντηση με τον Διοικητή της ΚΤ, είπε ότι «ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος διαβούλευσης ο οποίος άρχισε πριν από αρκετές μέρες μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων ούτως ώστε με πλήρη σύμπνοια να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό».

Ήδη βρίσκονται νομοσχέδια στην Βουλή τα οποία χρειάζονται αναθεώρηση με τα νέα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας και τα νέα περιοριστικά μέτρα, υπογράμμισε.

Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι το πακέτο στήριξης που συζήτησε με τα κόμματα και πιστεύει βρίσκονται «πολύ κοντά σε κατάληξη και ομοφωνία», αφορά την στήριξη των εισοδημάτων 280.000 εργαζομένων, όπως σημείωσε, και περίπου 60.000 επιχειρήσεων και άλλα μέτρα μακροοικονομικού χαρακτήρα.

«Είναι ένα σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ένα οικονομικό πακέτο πλησίον των €500 εκ.  δημοσιονομική στήριξη και παράλληλα ένα πρόγραμμα που αφορά την παραχώρηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει την δύσκολη περίοδο των προβλημάτων, αξίας περίπου €2 δις.  πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης.

Παράλληλα, ο υπουργός οικονομικών είπε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, για μορατόριουμ στην καταβολή δόσεων δανείων.