You are here

Υπουργείο Υγείας: Επικαιροποίησε το πρωτόκολλο για τους χώρους εστίασης

30/06/2020 18:32

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου που αφορά στη λειτουργία των χώρων εστίασης, σε σχέση με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να εξυπηρετείται, υπό το φως της πολύ καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα. O μέγιστος αριθμός ατόμων καθορίζεται σε 100 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 200 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

Το επικαιροποιημένο Πρωτοκόλλο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2020, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, στους χώρους εστίασης, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εξυπηρετούνται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 άτομα σε εσωτερικό χώρο και τα 200 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

Για παράδειγμα, εάν ένα υποστατικό διαθέτει 600 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 300 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 450 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 150 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.

Αναφέρεται εξάλλου ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.

Η πιο πάνω ρύθμιση, προστίθεται, ισχύει μόνο για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης που προβλέπονται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2020, όπως εστιατόρια, ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες, ,πυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ, καφενεία, κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων.

Οι πιο πάνω ρυθμίσεις αφορούν μόνο τους χώρους εστίασης όπως παρουσιάζονται πιο πάνω. Σε σχέση με τις μαζικές συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι γάμοι, οι βαφτίσεις, τα φεστιβάλ, και οποιαδήποτε άλλη μορφή μαζικής συνάθροισης, εξακολουθεί να ισχύει το όριο των 75 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους είτε 150 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιονδήποτε άλλο υπαίθριο χώρο (π.χ. γήπεδα), και νοουμένου ότι τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων.

Η πιο πάνω ρύθμιση θα επαναξιολογείται στη βάση των επιδημιολογικών δεικτών όπως θα έχουν διαμορφωθεί τη δεδομένη στιγμή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες για την οργάνωση χώρων εστίασης, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να παρέχουν γραπτή καθοδήγηση στο προσωπικό σχετικά με την αναφορά πιθανόν συμπτωμάτων του του COVID-19 και τον αποκλεισμό των εν λόγω ατόμων από την εργασία θερμομέτρηση προσωπικού υποχρεωτικά και κοινού προαιρετικά.

Επίσης πρέπει να γίνεται τοποθέτηση ανακοινώσεων στα σημεία εισόδου με τις οποίες θα ενημερώνουν τους πελάτες για τα απλά μέτρα προστασίας (αποστασιοποίηση), ατομική υγιεινή (καλό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών, αποφυγή φταρνίσματος και βήχα)

Ακόμη, θα πρέπει να αναρτάται στην είσοδο του κάθε υποστατικού έντυπο που να αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στον κάθε χώρο, η ευθύνη τήρησης του μέγιστου αριθμού ατόμων βαραίνει τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

Για τη χωροθέτηση των τραπεζιών, λέει ότι πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Επίσης λέει ότι πρέπει να υπάρχει, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και όπου εφαρμόζεται τις εξόδους όλων των υποστατικών, φιάλη αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.

Οι υπάλληλοι που εξυπηρετούν το κοινό καλούνται να περιορίσουν στο βαθμό που είναι δυνατό την συνομιλία με πελάτες, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και γαντιών από όλο το προσωπικό.

Συστήνεται ακόμα, όπου είναι εφικτό, η χρήση μενού/καταλόγου τιμών μιας χρήσης ή αναρτημένος σε περίοπτα σημεία εντός και εκτός του υποστατικού ή διαθέσιμος

Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικών νοουμένου ότι διασφαλίζεται η εισαγωγή φρέσκου αέρα είτε με τη χρήση μηχανικών συστημάτων η με φυσικό τακτικό αερισμό του χώρου.

Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή φυσικό αερισμό των χώρων που εργάζεται το προσωπικό (κουζίνα).