You are here

Υπουργός Μεταφορών: Η Κύπρος επιθυμεί να αποτελέσει μέρος της ανάπτυξης στον τομέα του διαστήματος

26/05/2018 15:40

Η Κύπρος επιθυμεί να αποτελέσει μέρος της ανάπτυξης στον τομέα του διαστήματος και να επωφεληθεί από τα διαστημικά συστήματα που είναι σήμερα ουσιώδη για την ευημερία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, δήλωσε το Σάββατο η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου.

Η Υπουργός μιλούσε στην τελετή έναρξης του διήμερου διαστημικού διαγωνισμού Startups «Act In Space» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO).

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στην παρουσία και του κορυφαίου επιστήμονα της ΝΑΣΑ και της ΕΣΑ, Καθηγητή Marcello Coradini. Εχοντας την τιμή να ονομάσουν έναν αστεροειδή με το όνομά του προς τιμήν του έργου του, ο Καθηγητής Coradini θεωρείται ως ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της εξερεύνησης του ηλιακού συστήματος και της πλανητολογίας.

Η Υπουργός συνεχάρη τον CSEO για την οργάνωση αυτής της «σημαντικής εκδήλωσης” καθώς και τον Δήμο Λευκωσίας και τον Οργανισμό Νεολαίας «που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης»

"Η Κύπρος θέλει να αποτελέσει μέρος της διαστημικής ανάπτυξης και να επωφεληθεί από τα διαστημικά συστήματα που είναι σήμερα απαραίτητα για την ευημερία και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Έτσι, η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες που αφορούν τη χρήση διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών" είπε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει αναπτύξει τις απαραίτητες δομές και διαδικασίες για να συμμετάσχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική.

Είπε επίσης ότι το Υπουργείο αποφάσισε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην Επιτροπή του ΟΗΕ για ειρηνικη χρήση του διαστήματος. Επιπλέον, ανέφερε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει την Εθνική Διαστημική Στρατηγική και εξετάζει τη δυνατότητα αύξησης της συνδρομής της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος  ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό ερευνητών να χρηματοδοτηθούν από τα σχέδια που υπάρχουν.

Τόνισε ακόμη ότι μικρά κράτη όπως η Κύπρος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό λέγοντας ότι αυτό αποτελεί και στόχο της Κύπρου προκειμένου να αποκομίσει οφέλη και να φέρει ανάπτυξη στον τόπο.

Η Υπουργός αναφέρθηκε και στην γεωπαρατήρηση, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει μία από τις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες για την παρατήρηση της γης. Σημείωσε ότι αυτός ο τομέας αποτελεί  μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου.

Μαζί με τη στρατηγική θέση, την εθνική υποδομή και την τεχνογνωσία μπορούμε να αναπτύξουμε καινοτόμες υπηρεσίες διαστημικής τεχνολογίας και να προσελκύσουμε επενδύσεις, κατέληξε.

Ο διαγωνισμός θεωρείται ένας από τους πιο συναρπαστικούς διαστημικούς διαγωνισμούς στον κόσμο και διεξάγεται μόνο σε 20 χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Λόγω της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESΑ) και της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος (CNES) ως διεθνών διοργανωτών, ο διαγωνισμός αναμένεται να είναι ο σημαντικότερος διαγωνισμός υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας διαστήματος που διεξάγεται στην Κύπρο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. 

O Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι με αυτόν τον διαγωνισμό θα προωθήσουμε την τεχνολογική καινοτομία στην Κύπρο και θα δημιουργήσουμε καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κορυφαίο διαστημικό τομέα υψηλής τεχνολογίας, δίνοντας ευκαιρίες στη νέα γενιά και τοποθετώντας δυναμικά την Κύπρο σε αυτόν τον τομέα.

Είπε ότι όταν πρωτοξεκίνησε ο CSEO πριν από πέντε χρόνια, είχαν ως όραμα να βάλουν την Κύπρο στη διαστημική εποχή γιατί πίστευαν στο δυναμικό του τόπου.  Αφού υπενθύμισε τις πρωτιές που εξασφάλισε η Κύπρος σε παγκόσμιους διαγωνισμούς της ΝΑΣΑ, ο κ. Δανός είπε ότι είναι για αυτό που ο οργανισμός επενδύει στην νεολαία.

Μίλησε και για τις τεράστιες επιτυχίες της Κύπρου μέσω διαγωνισμών που φέρνει στο νησί ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος.

Το 2017 η κυπριακή ομάδα NestFold απέσπασε την παγκόσμια πρωτιά στην κατηγορία People’s Choice Award σε διαγωνισμό της ΝΑΣΑ. Το 2015 η κυπριακή ομάδα ArachnoBeeA κατάφερε ανάμεσα σε 1.000 ομάδες να λάβει από τους κριτές της ΝΑΣΑ το παγκόσμιο βραβείο για το «Best Mission Concept» και να ταξιδέψει στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντυ, για εκτόξευση, μετά από πρόσκληση της ΝΑΣΑ.  Επιπλέον, το 2013 η κυπριακή ομάδα MarsSense κατάφερε να κατακτήσει την 2η θέση παγκόσμια στην κατηγορία People’s Choice Award.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Καθηγητής Coradini, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο ειδικά για να καθοδηγήσει τις ομάδες στη διάρκεια του διαγωνισμού, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και είπε ότι το διάστημα βρίσκεται ήδη σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Ο Καθηγητής διετέλεσε επικεφαλής της Εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος και Ρομποτικής Εξερεύνησης (1987-2010) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Συντονιστής των Προγραμμάτων του ESA στο JPL της NASA (2010-2015). 

Στον δικό της χαιρετισμό, η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Λουκαϊδου είπε ότι ο Δήμος έχει υποστηρίξει από την αρχή τον CSEO, επειδή πίστευε ότι μπορούσε να φέρει απτά αποτελέσματα στο νησί, προσθέτοντας "και είχαμε δίκιο" και σημειώνοντας ότι "ο CSEO έχει κατορθώσει να βάλει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη χωρών με διαστημικές τεχνολογίες ".

Η αποστολή του CSEO για την προώθηση της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ευθυγραμμίζεται με την αναπτυξιακή στρατηγική της Λευκωσίας, πρόσθεσε.

Ο Λουκαϊδου δήλωσε ότι γι `αυτό τον λόγο έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον CSEO η οποία τονίζει τον ουσιαστικό και καταλυτικό ρόλο του Δήμου Λευκωσίας στην προώθηση της πόλης ως κόμβου γνώσης και καινοτομίας.