You are here

Ζητά παρέμβαση ΕΠΑ για ΟΑΥ η ελεγκτική υπηρεσία

02/09/2021 14:53

«Ο ΟΑΥ εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα, να αμείβει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αυτά στα οποία παρανόμως επιτρέπει να αμείβονται και από τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ, με μη αντικειμενικά κριτήρια και με διαφορετικές αμοιβές για ίδιες παρεχόμενες υπηρεσίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελεγκτική υπηρεσία.

Για αυτό το λόγο, όπως σημειώνεται «έχουμε ζητήσει από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού να εξετάσει το θέμα, ενώ ενέργειες αναμένουμε και από τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας αφού σαφώς πρόκειται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Στην ανακοίνωση με την οποία η ΕΥ δίνει συνέχεια στο θέμα που θέτει με επιστολή της ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2021, προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, σχετικά με τις συμφωνίες του οργανισμού με ιδιωτικά νοσηλευτήρια, σημειώνεται ότι στην πράξη, ο ΟΑΥ, «παρανόμως υλοποιεί ένα άτυπο πολυασφαλιστικό σύστημα, όπως αυτό που συνειδητά απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Όπως αναφέρεται, «μετά την επιστολή μας ημερ. 30.8.2021 προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εκπρόσωποι του δημόσια ισχυρίστηκαν ότι ο ΟΑΥ δεν επιτρέπει σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια να προσφέρουν υπηρεσίες σε δικαιούχους του ΓΕΣΥ μέσω ιατρών που δεν είναι ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ».

Η ΕΥ υποστηρίζει πως ο ισχυρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και παραπέμποντας σε πρόνοιες μνημονίου συναντίληψης που υπέγραψε ο τότε υπουργός υγείας, ο ΟΑΥ και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ),σε διευκρινιστικές απαντήσεις του ΟΑΥ που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του και σε εγκύκλιο του ΟΑΥ για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας.

«Από τα πιο πάνω είναι προφανές πως ο ΟΑΥ αποδέχεται όπως δικαιούχος του ΓΕΣΥ εισαχθεί σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο που είναι ενταγμένο στο ΓΕΣΥ, αλλά θα κληθεί να καταβάλει ο ίδιος την αμοιβή του νοσηλευτηρίου αφού θα θεωρείται ότι οι Υπηρεσίες που έχει λάβει δεν παρέχονται στα πλαίσια του Συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής αυτός, καίτοι δικαιούχος του ΓΕΣΥ που νοσηλεύεται σε νοσηλευτήριο του ΓΕΣΥ, θα καταβάλει τα έξοδα ο ίδιος, ή η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία στην οποία θα αναγκαστεί να προστρέξει ώστε να διασφαλίσει την κάλυψη του για τέτοιες περιπτώσεις», αναφέρει η ελεγκτική υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι «κατά τη συζήτηση που έγινε το 2016 ως προς τον τύπο του συστήματος υγείας που θα εφαρμοζόταν, υπήρχαν απόψεις, όπως του τότε Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος εισηγείτο την υλοποίηση ενός μικτού ασφαλιστικού συστήματος (με την εμπλοκή δηλαδή και των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης). Οι απόψεις αυτές τελικά παραμερίστηκαν και τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων, σαφώς και ξεκάθαρα προώθησαν και τελικά ψήφισαν ένα νόμο που προβλέπει μονοασφαλιστικό σύστημα, καθολικό που θα παρέχει ισότιμη μεταχείριση των ασθενών».

Αυτό, όπως αναφέρει η ΕΥ, «καθιστά την ευθύνη του ΟΑΥ ακόμη μεγαλύτερη αφού είναι σαφές ότι στην πράξη, παρανόμως υλοποιεί ένα άτυπο πολυασφαλιστικό σύστημα, όπως αυτό που συνειδητά απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Προστίθεται ότι «το γράμμα και το πνεύμα του νόμου είναι σαφή και αναντίλεκτα» ενώ η ΕΥ παραπέμπει σε γνωμάτευση ημερομηνίας 9.8.2021, του γενικού εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία:

«Η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας από συμβεβλημένο νοσηλευτήριο θα πρέπει να παρέχεται μέσω του Συστήματος διά συμβεβλημένου με το Σύστημα ιατρού μόνον» και,

«σε περίπτωση που η ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας παρέχεται σε δικαιούχο από συμβεβλημένο νοσηλευτήριο διά μη συμβεβλημένου ιατρού, εξυπακούεται ότι το συμβεβλημένο νοσηλευτήριο θα αμείβεται από τον δικαιούχο, ενέργεια που παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 31(5) του Νόμου και συνεπώς μη επιτρεπτή».

Επίσης, όπως σημειώνεται, γνωμάτευσε ότι «σε ένα μνημόνιο συναντίληψης δεν είναι δυνατόν να περιέχονται πρόνοιες αντίθετες με το νόμο», «είναι πρόδηλο ότι υπερέχει ο νόμος» (σημ. έναντι του μνημονίου), «η εξάσκηση ιδιωτικής ιατρικής και ιατρικής εντός ΓεΣΥ στο ίδιο νοσηλευτήριο για παροχή ιατρικής φροντίδας εντός του Συστήματος και η συνεπακόλουθη κατανομή αριθμού κλινών των νοσηλευτηρίων μεταξύ ασθενών που εξυπηρετούνται μέσω του ΓεΣΥ και αυτών που εξυπηρετούνται εκτός του Συστήματος δεν είναι επιτρεπτή από το Νόμο».

«Ως εξωτερικοί ελεγκτές του ΟΑΥ έχουμε αναδείξει το πρόβλημα ως οφείλαμε και αυτή είναι η μόνη εξουσία μας. Εναπόκειται πλέον στις αρμόδιες αρχές και συνταγματικές εξουσίες του Κράτους να δράσουν ώστε να υπάρξει συμμόρφωση του ΟΑΥ με τις ρητές πρόνοιες της νομοθεσίας», καταλήγει στην ανακοίνωση.

ΟΑΥ: Καθόλα νόμιμες οι ενέργειες του οργανισμού

Οι ενέργειες του οργανισμού είναι καθόλα νόμιμες, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ  Άθως Τσινωντίδης, μιλώντας σε εκπομπή του κρατικού καναλιού.

Πρόσθεσε ότι όλα τα νοσηλευτήρια αντιμετωπίζονται και δουλεύουν υπό τους ίδιους κανονισμούς. Ανέφερε ότι δεν είναι μεγάλος ο αριθμός ιδιωτών γιατρών που δουλεύουν εν μέσω του ΓεΣΥ χωρίς να είναι εγγεγραμμένος - συγκεκριμένα δεν ξεπερνά τους 30, ανέφερε ο κ. Τσινωντίδης.

Σύμφωνα με τον αν. διευθυντή του ΟΑΥ, η νομική γνωμάτευση την οποία επικαλείται η ελεγκτική υπηρεσία, μελετάται από τον νομικό σύμβουλο του οργανισμού, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Το μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) κ. Μάριος Καραϊσκάκης δήλωσε στο κρατικό κανάλι ότι υπάρχει σειρά θεμάτων τα οποία πρέπει να τύχουν διαχείρισης μέσα από την νομική γνωμάτευση και πως δεν είναι μόνο το θέμα της χρήσης των νοσηλευτηρίων από τους ιδιώτες γιατρούς.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.