You are here

Ζητούν λύσεις για διέλευση προϊόντων από τα κατεχόμενα

16/11/2021 16:19

Οι επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα από την ανεξέλεγκτη και χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους διέλευση προϊόντων από τα κατεχόμενα, μέσω του κανονισμού της πράσινης γραμμής τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, με τους επηρεαζόμενους να απευθύνουν εκκλήσεις για ουσιαστικές θεραπείες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση αξιολόγησης της ΕΕ για το 2020, η συνολική αξία των εμπορευμάτων που διήλθαν από την πράσινη γραμμή στις ελεύθερες περιοχές ήταν €4,6 εκατ., έναντι €5,4 εκατ. κατά τον προηγούμενο χρόνο σημειώνοντας μείωση κατά 14%.

Οι εμπορικές συναλλαγές επίσης από τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές προς τα κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου κατά το 2020 ήταν στις €748 χιλιάδες  σε σύγκριση με €694 χιλιάδες το 2019, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 7%.

Σημειώνεται ότι η μείωση στην αξία των συναλλαγών αποδίδεται κυρίως στο κλείσιμο των σημείων διέλευσης στα πλαίσια των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας.

Με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής τα εμπορεύματα που διέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες αφορούν στις κατηγορίες πλαστικά προϊόντα (σακούλες σκυβάλων, σακούλες μεταφοράς, δοχεία και κάλαθοι), οικοδομικά υλικά (τούβλα, αλουμίνια, κεραμικά και μεταλλικά) και διάφορα άλλα βιομηχανικά προϊόντα όπως τα έπιπλα, αλλά και γεωργικά προϊόντα.

Εισηγήσεις εμπλεκομένων για αντιμετώπιση αθέμιτου ανταγωνισμού

Ο λειτουργός της ΟΕΒ Αντώνης Κουντούρης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας από την εφαρμογή του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, από τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες που μεταφέρονται και προέρχονται από τα κατεχόμενο.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε την σημασία του Κανονισμού που έχει σκοπό την διευκόλυνση του εμπορίου κυπριακών προϊόντων ανάμεσα στις δύο κοινότητες και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πολιτική διάσταση του θέματος είπε, για να προσθέσει ότι ταυτόχρονα πιστεύουν πως το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού και να μεριμνήσει κατά τρόπο ομοιόμορφο για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των καταναλωτών.

Ο κ. Κουντούρης τόνισε ότι από το εμπόριο από τα κατεχόμενα, προκαλούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και θα πρέπει για αντιμετώπιση του προβλήματος να εξευρεθούν λύσεις.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα πρέπει να καταβάλλεται ΦΠΑ στα σημεία διέλευσης για τα προϊόντα που αγοράστηκαν στα κατεχόμενα και θα μεταπωληθούν στις ελεύθερες περιοχές, αλλά και να αυξηθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές για να διαπιστώνεται η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες και προδιαγραφές.

Στο ίδιο κλίμα ήταν οι δηλώσεις εκπροσώπων της ΟΕΒ και ΠΟΒΕΚ, οι οποίοι τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να γίνεται καλύτερη επιτήρηση από τις αρχές ασφαλείας στα «γκρίζα σημεία» που διενεργείται λαθρεμπόριο.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε επίσης ότι θα πρέπει να απαγορευθεί η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα με σκοπό την μεταπώληση, ή την χρήση από πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Διαπίστωσαν προβλήματα οι βουλευτές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως η Επιτροπή άκουσε τους παρευρισκόμενους και την κοινωνία των πολιτών, η οποία φωνάζει πως υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της διέλευσης προϊόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα κατεχόμενα, είτε μέσω του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής είτε μέσω της γραμμής αντιπαράταξης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Kώστας Κώστα μίλησε για προϊόντα μαϊμού, προϊόντα από Τουρκία που βαφτίζονται τουρκοκυπριακά, για παράνομη διέλευση φυτοφαρμάκων, για λαθρεμπόριο καυσίμων με βυτιοφόρα και μεγάλα φορτηγά, καθώς και για το γεγονός ότι στα προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές προστίθεται και ΦΠΑ 19%, ενώ στα προϊόντα από κατεχόμενα δεν ισχύει.

Ο κ. Κώστα αναφέρθηκε και στις διαμαρτυρίες από διαχειριστές πρατηρίων πετρελαιοειδών κοντά στη πράσινη γραμμή και φωνές κατά της κυβέρνησης για το ότι δεν λαμβάνει μέτρα μείωσης των τιμών στις ελεύθερες περιοχές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης δήλωσε πως ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής δεν εφαρμόζεται αυστηρά και αποτελεσματικά με αποτέλεσμα, πρώτο, να βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαρκής και μεγάλη παρανομία και, δεύτερο, να πλήττονται οι κυπριακές επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στις ελεύθερες περιοχές από τον αθέμιτο ανταγωνισμό ο οποίος ευνοεί τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα Κατεχόμενα. 

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε πως είναι τραγικό να συζητάμε στη Βουλή για ακόμη μια φορά πώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα πατάξει την παρανομία της διέλευσης αμφιβόλου ποιότητας στην κυπριακή αγορά. Ποιος Νόμος, κανονισμός ή διάταγμα επιτρέπει στον οποιονδήποτε να εμπορεύεται στις ελεύθερες περιοχές καύσιμα που δεν είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ, γεωργικά προϊόντα 2ης και 3ης ποιότητας και φάρμακα που κανείς δεν γνωρίζει αν συντηρούνται και φυλάσσονται σωστά, διερωτήθηκε.

Ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων είπε ότι πρόκειται για καρκίνωμα ουσιαστικά που αφορά τη διακίνηση αγαθών μέσω κατεχομένων και στο τέλος της ημέρας η λύση είναι μία δηλαδή «να εξετάσουμε αν όντως γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι και κατά δεύτερο να μας δοθούν στοιχεία για οποιαδήποτε τιμωρία έχει επιβληθεί προς παραβάτες».

 

Της Ελένης Χαραλάμπους