You are here

Μείωση εσόδων και ελλείμματα για το ΧΑΚ

23/09/2021 12:05

Έλλειμμα και μειωμένα έσοδα παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου για το 2022, ο οποίος βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής. Ελλειμματικοί υπολογίζεται ότι θα είναι και οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών για το ΧΑΚ.

Ο προϋπολογισμός για το 2022 παρουσιάζεται ελλειμματικός κατά €1.1 εκ.

Τα συνολικά προϋπολογιζόμενα έσοδα το 2022 ανέρχονται στα €4.9 εκ. και είναι μειωμένα κατά 8.2% ή σε απόλυτους αριθμούς κατά €0.4 εκ. σε σχέση με το 2021.

Οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται στα €6 εκ. και είναι μειωμένες κατά 3% σε σχέση με το 2021 ή σε απόλυτους αριθμούς κατά €0.19 εκ.

Σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, οι δυσμενείς εξελίξεις που προέκυψαν κατά τα τελευταία χρόνια στο οικονομικό και εταιρικό περιβάλλον της Κύπρου, είχαν  σημαντική αρνητική αντανάκλαση στη χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, μεταξύ άλλων στη συναλλακτική δραστηριότητα, στα έσοδα, στην τιμολόγηση που γίνεται από το ΧΑΚ βάσει της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων εταιρειών, κ.α.

Επίσης το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα, επηρεάζονται όπως αναφέρεται, από σημαντικές αρνητικές εξελίξεις που συμβαίνουν σε άλλες χώρες – αγορές με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί στενές εμπορικές / επιχειρηματικές σχέσεις, όπως στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην ευρύτερη περιοχή μας κ.α.

Σημειώνεται επιπλέον ότι κατά τα έτη 2020 και  2021, με  την πρόσφατη και ταχεία εξέλιξη της πανδημίας του Κορονοϊού COVID-19, και των αρνητικών επιπτώσεων της, παρατηρείται περαιτέρω μείωση των εσόδων του Χρηματιστηρίου, λόγω μείωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται ποσό 246 χιλ, το οποίο αφορά στην καταβολή της δαπάνης που θα προκύψει για την πρόσληψη εμπειρογνώμονα για τη διεξαγωγή των εργασιών Αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου με βάση την προτεινόμενη πρόταση των Εμπειρογνώμων και στη βάση της μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού που είχε εκπονηθεί για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα έτη 2023-2024 ο προϋπολογισμός προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικός κατά €0.8 εκ. και €0.9 εκ. αντίστοιχα, με τα έσοδα ανέρχονται στα €4.9 εκ. και €5.1 εκ. αντίστοιχα. Το έλλειμα υπολογίζεται να καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει ο οργανισμός.

Οι δαπάνες για το 2022 έχουν ως ακολούθως:

-Οι δαπάνες προσωπικού ανέρχονται στα €3.4 εκ. και είναι στα ίδια επίπεδα με το 2021, περιλαμβανομένης πρόνοιας για εισφορά στο Ταμείο Συντάξεως ύψους €0.26 εκ.. Η πρόνοια για το Ταμείο Συντάξεως έχει γίνει με βάση την τελευταία αναλογιστική μελέτη κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019, η οποία ισχύει για τρία χρόνια. Το ΔΣ του ΧΑΚ αποφάσισε την υιοθέτηση της εισήγησης, για χρηματοδότηση του ελλείμματος κατά τη διάρκεια της μέσης μελλοντικής υπηρεσίας των μελών του Ταμείου, σταθμισμένης με το μισθό τους, η οποία ανέρχεται στα 17 χρόνια.

-Oι Τακτικές Δαπάνες, εξαιρουμένων των δαπανών προσωπικού, ανέρχονται στα €2 εκ. και είναι στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος.

-Οι Κεφαλαιουχικές Δαπάνες ανέρχονται στα €0.6 εκ. και είναι μειωμένες κατά 22.3% ή σε απόλυτους αριθμούς κατά €0.18 εκ., σε σχέση με το 2021. Η μείωση των δαπανών οφείλεται κυρίως στην ολοκλήρωση των έργων για αναβάθμιση του κτηρίου του ΧΑΚ, με βάση προδιαγραφές ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της υλοποίησης συστημάτων μηχανογράφησης. Παράλληλα, παρουσιάζονται αυξήσεις για αγορά μηχανογραφικού εξοπλισμού και υπηρεσιών μηχανογράφησης.                                                                                                                    

-Για Μη Προβλεπόμενες Δαπάνες και Αποθεματικό περιλήφθηκε πρόνοια ύψους €50.000 και είναι η ίδια με το 2021.

Μ.Χ.