You are here

Δηλώσεις Ν. Μεταξά στη «SW»

24/04/2002 12:10
Σε 2-3 εβδομάδες οι αλλαγές στο pre-opening

Σε δύο – τρεις εβδομάδες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, η απόφαση του Συμβουλίου του ΧΑΚ η οποία ανακοινώθηκε χθες, για κυμαινόμενη ώρας λήξεως της προσυνεδρίας και τιμών ανοίγματος, με σκοπό τη αποφυγή του ενδεχομένου καταχώρισης τιμών με στόχο τον έλεγχο ή την χειραγώγησή τους.

Αυτό δήλωσε στην Stockwatch, ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ, Νώντας Μεταξάς, διευκρινίζοντας ότι στο διάστημα αυτό, θα έχουν γίνει οι αναγκαίες διαφοροποιήσεις, από τους ειδικούς, στο λογισμικό του ηλεκτρονικού συστήματος συναλλαγών, αλλά και τα δοκιμαστικά.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν το Συμβούλιο σε αυτή την απόφαση, ο κ. Μεταξάς τόνισε ότι «υπήρξαν πολλά παράπονα», σύμφωνα με τα οποία στην προσυνεδρία καθορίζονταν οι τιμές ανοίγματος και χειραγωγούντο οι τιμές των μετοχών. Με άγνωστο προς όλους, το διάστημα (random) που θα διεξάγεται σε ημερήσια βάση η προσυνεδρία (π.χ. 15 ή 10 λεπτά) θα περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα άσκησης ελέγχου και χειραγώγησης της τιμής των μετοχών, πρόσθεσε.

Σύμφωνα εξάλλου, με διασταυρωμένες πληροφορίες της «SW», η απόφαση του Συμβουλίου για κυμαινόμενη ώρα λήξης της προσυνεδρίας, αποτελεί μία εκ των δύο εναλλακτικών εισηγήσεων που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Η δεύτερη εισήγηση της ΕΚ, προνοούσε την «αφαίρεση του βάθους της αγοράς» από όλους τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές. Να μην έχουν, δηλαδή, οι χρηματιστές την δυνατότητα να βλέπουν τις εντολές αγοραπωλησιών των συναδέλφων τους.

Σημειώνεται, ότι Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Συμβούλιο του ΧΑΚ, συνεργάζονται στενά για την αλλαγή της διαδικασίας συναλλαγών των εταιριών, με παρατεταμένη χαμηλή εμπορευσιμότητα με στόχο την προστασία της αγοράς από τον κίνδυνο χειραγώγησης της, από μεγάλες διακυμάνσεις και μεταπτώσεις/μεταβολές μετοχών, λόγω των χαμηλών όγκων συναλλαγών και της περιορισμένης ρευστότητας που παρατηρείται εδώ και κάποιο διάστημα στο Χρηματιστήριο.

Μεταξύ των εισηγήσεων, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα, η «SW» είναι, η συγκέντρωση των εντολών αγοράς ή πώλησης των μετοχών εκείνων με χαμηλή εμπορευσιμότητα και η επανεξέταση της παλαιότερης εισήγησης, με την οποία να θεωρείται ως τιμή αναφοράς για την τιμή της μετοχής στο pre-opening, ο μέσος όρος διακύμανσης των τελευταίων 15 λεπτών στη κανονική συνεδρία της προηγουμένης ημέρας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη