You are here

«Γεφύρι της Άρτας» κατάντησε το κτίριο του ΧΑΚ

16/05/2002 14:41
Μιλούν στην «SW» Κατσουρίδης, Μεσαρίτης, Ζαμπέλας

Σαν το «γεφύρι της Άρτας» που «ολημερίς το κτίζανε, τη νύκτα γκρεμιζόταν» κατάντησε η ανέγερση του ιδιόκτητου κτιρίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Ο δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας θεωρεί ότι ανήκει αποκλειστικά στο ΕΤΕΚ, η ευθύνη για την εξεύρεση νέου χώρου ανέγερσης του κτιρίου, ενώ ο πρόεδρος του Νίκος Μεσαρίτης τονίζει ότι το ΕΤΕΚ έχει την μόνο την ευθύνη καταγραφής των τεχνικών προδιαγραφών και του καθορισμού των διαδικασιών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Νίκος Κατσουρίδης, ενημερώνει τη Δευτέρα τα υπόλοιπα μέλη, για το περιεχόμενο του υπομνήματος που απέστειλε το ΕΤΕΚ, ενώ με επιστολή του προς το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Νίκος Κατσουρίδης καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί την «εκπεφρασμένη ομόφωνη» θέση της Βουλής για αλλαγή του χώρου ανέγερσης που απεφάσισε το Υπουργικό στο χώρο του παλιού ΓΣΠ.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει στην Stockwatch ο αποχωρών Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Νίκος Μεσαρίτης, τα περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα και δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια περαιτέρω καθυστέρησης, στην εξεύρεση και οριστικοποίηση του χώρου για την ανέγερση του κτιρίου. «Ο παράγοντας χρόνος είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικός», υποδεικνύει εμφαντικά, σχολιάζοντας την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση και αβεβαιότητα που επικρατεί για το χώρο που θα ανεγερθεί το κτίριο του ΧΑΚ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι στο υπόμνημα του ΕΤΕΚ προς την επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής δεν αποκλείεται η ανέγερση στο πολυσυζητημένο χώρο του παλαιού ΓΣΠ, ωστόσο, σημειώνεται, ότι δεν αποτελεί και τον μοναδικό χώρο εντός των «τειχών» της Λευκωσίας. Το υπόμνημα θέτει τις τεχνικές προδιαγραφές εναλλακτικών λύσεων, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης μελέτης των όποιων εναλλακτικών χώρων/λύσεων, και τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύονται συγκεκριμένα κτίρια, αλλά καθορίζεται μόνο.

Σχολιάζοντας τη θέση του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ότι ο Δήμος μετέφερε προς το ΕΤΕΚ συγκεκριμένες εισηγήσεις πολιτών για συγκεκριμένα κτίρια, ο κ. Μεσαρίτης σημειώνει ότι η εξασφάλιση γης ή κτιρίου από το Δημόσιο, χωρίς προσφορές είναι αντισυνταγματική, προσθέτοντας ότι στο υπόμνημα που εστάλη στη Βουλή καθορίζονται μόνο τα χωροθετικά όρια, στα οποία μπορεί να ανεγερθεί το κτίριο. Η χρήση του ΧΑΚ αποτελεί κεντρική λειτουργία με βάση το τοπικό σχέδιο και επομένως μόνο στο Κέντρο της Λευκωσίας, του οποίου τα όρια περικλείονται: Από τη κοίτη του Πεδιαίου, τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, την οδό Σάντα Ρόζα και τη Γρηγόρη Αυξεντίου.

Πάντως, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας θεωρεί ότι ανήκει αποκλειστικά στο ΕΤΕΚ, όπως ανέφερε στην «SW», η ευθύνη για την εξεύρεση του χώρου ανέγερσης του ΧΑΚ. «Εμείς απλώς διαβιβάζουμε προς το ΕΤΕΚ συγκεκριμένες πληροφορίες για χώρους και κτίρια, αλλά δεν τους υποδεικνύουμε σε καμία περίπτωση» ανέφερε, ενώ ο κ. Μεσαρίτης απαντώντας, τονίζει ότι το ΕΤΕΚ έχει την ευθύνη καταγραφής των τεχνικών προδιαγραφών και του καθορισμού των διαδικασιών σύμφωνα με νομοθεσία, σημεία τα οποία αναφέρονται στο υπόμνημα του ΕΤΕΚ προς την επιτροπή Εσωτερικών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη