You are here

ΧΑΚ: Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός το 2004

07/08/2003 16:23

«Νυστέρι» στα λειτουργικά έξοδα και μειώσεις στις χρεώσεις των Θεσμικών


Στόχος είναι η κατάρτιση ενός ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού για το 2004, στόχο για τον οποίο εργαζόμαστε εδώ και καιρό μεθοδικά και για τον οποίο πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστικός και μπορεί να επιτευχθεί. Αυτό δήλωσε στη StockWatch, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Άκης Κλεάνθους, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να ξεφύγει το κυπριακό χρηματιστήριο από την μέγγενη ενός προβληματικού οργανισμού, ο οποίος απειλεί την οδό Κάμπου τα δύο τελευταία χρόνια και ο οποίος δεν θα μπορεί να επιβιώσει χωρίς την οικονομική αρωγή του κράτους.

Κληθείς να σχολιάσει, πώς αυτό θα επιτευχθεί, με δεδομένο μάλιστα πως ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του 2003 είναι ελλειμματικός κατά £3,3 εκ. (έσοδα £2.7 εκ. - δαπάνες £5,7 εκ.) ο Πρόεδρος του ΧΑΚ απάντησε με δηκτικό τρόπο: «Νυστέρι. Βάλαμε νυστέρι στα πάντα: Θα περιληφθούν τα άκρως απαραίτητα λειτουργικά έξοδα και θα περικοπούν δαπάνες "μεγάλου ύψους"», σημείωσε ο κ. Κλεάνθους. Απέφυγε όμως να αναφερθεί σε αυτές, επικαλούμενος «τους λεπτούς χειρισμούς» που επιβάλλει η παρούσα φάση. Επιπλέον, κατά την εφαρμογή του προϋπολογισμού, θα γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι όλων των εξόδων.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι οι οποιεσδήποτε εξοικονομήσεις δεν πρόκειται να αγγίξουν την πορεία του οργανισμού και τα αναπτυξιακά προγράμματα, εντούτοις, όπως είπε, θα περιληφθούν αναπτυξιακές δαπάνες που θα αφορούν αποκλειστικά το έτος 2003.

Το θέμα του Προϋπολογισμού για το 2004 απασχόλησε το Συμβούλιο του ΧΑΚ στην τελευταία του συνεδρία, την περασμένη Πέμπτη, ενώ η συζήτηση θα συνεχισθεί σε επόμενη συνεδρία στα τέλη Αυγούστου και η μορφή του θα οριστικοποιηθεί το Σεπτέμβριο μετά την κατάρτιση του βασικού σχεδίου του στρατηγικού προγραμματισμού του ΧΑΚ. Σύμφωνα πάντως, με πληροφορίες, στη συνεδρία ετέθη θέμα και για απάλειψη ή έστω σημαντική μείωση από την παραχώρηση του 10% των ακάθαρτων εσόδων του χρηματιστηρίου προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Και μειώσεις στις χρεώσεις...
Παρά την αυστηρή πολιτική λιτότητας που χαρακτηρίζει τον Προϋπολογισμό του 2004, εντούτοις, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της Stockwatch - από πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της – στα αναπτυξιακά προγράμματα που ετοιμάζονται περιλαμβάνονται και δέσμη μέτρων και προτάσεων για ανατροπή του σημερινού κλίματος απαξίας.

Όπως πληροφορούμαστε, στα πλαίσια της Στρατηγικής για παροχή κινήτρων προς εξάλειψη του ιδιαιτέρως ανησυχητικού φαινομένου, των χαμηλών όγκων συναλλαγών που χαρακτηρίζει το ΧΑΚ τα τελευταία δύο χρόνια, το Συμβούλιο μελετά την υιοθέτηση σειράς μέτρων. Μεταξύ των οποίων είναι και η δραστική μείωση των χρεώσεων, τόσο για τους θεσμικούς επενδυτές όσο και για τους ιδιώτες.

Η συγκεκριμένη πρόταση - όπως πληροφορείται η «SW» - προνοεί το μηδενικό συντελεστή, από το 1% που είναι σήμερα, στις χρεώσεις για τις συναλλαγές των θεσμικών επενδυτών και τη δραστική μείωση στο 0,3% από το 0,6% που είναι σήμερα, στις χρεώσεις για τις συναλλαγές των ιδιωτών επενδυτών, με απώτερο στόχο επίσης τον μηδενικό συντελεστή.

Αποθεματικά
Τα αποθεματικά του χρηματιστηρίου, τα οποία δημιουργήθηκαν όπως είναι γνωστό από τα πλεονάσματα προηγουμένων οικονομικών χρήσεων, μειώθηκαν στα £7,1 εκ. από £11 εκ. το 2000. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ, τα αποθεματικά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους αναπτυξιακούς σκοπούς του χρηματιστηρίου, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να «διασκορπισθούν» στα λειτουργικά έξοδα.

Ο κ. Κλεάνθους απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο, να προσφύγει το ΧΑΚ για οικονομική στήριξη και υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και του Στρατηγικού σχεδιασμού, είτε στον κρατικό προϋπολογισμό, είτε σε δανεισμό με κυβερνητικές εγγυήσεις.

Ιστορική αναδρομή
Από μια σύντομη ανάλυση των επιμέρους μεγεθών του προϋπολογισμού τα τελευταία 4 χρόνια, η τάση μείωσης των εσόδων και αύξησης των δαπανών είναι αντιστρόφως ανάλογη.

Τα λειτουργικά έσοδα συρρικνώνονται χρόνο με το χρόνο με ανησυχητικό ρυθμό, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες διογκώνονται.

Συγκεκριμένα τα λειτουργικά έσοδα προβλέπεται ότι θα μειωθούν σε μόλις £2 εκ. το 2003 από £3,6 εκ. το 2001 και £9,6 εκ. το 2000. Αντίθετα οι τακτικές δαπάνες διπλασιάζονται μέσα σε τρία χρόνια στα £4,2 εκ. το 2003 από £2,5 εκ. το 2001 και £2,1 εκ. το 2000.

Του Κυριάκου Κυριακίδη