You are here

Οι «παρενέργειες» της παραίτησης Π. Σαββίδη...

03/03/2003 16:33

Σε αμηχανία τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ μελετούν τις κινήσεις τους


«Κεραυνός εν αιθρία» ήταν για τα μέλη του Συμβουλίου του ΧΑΚ, η υποβολή παραίτησης από τον πρόεδρο του Σώματος Παύλο Σαββίδη. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Stockwatch, κανένα από τα μέλη δεν φαίνεται να ανέμενε από τον κ. Σαββίδη να προβεί σε αυτή την κίνηση στη δεδομένη χρονική στιγμή. Πάντως, την παραίτηση του Π. Σαββίδη σχολίαζαν θετικά μέλη της χρηματαγοράς, χαρακτηρίζοντας την ως «ασυνήθιστη για την ισχύουσα ηθική πρακτική στην Κύπρο».

Μέσα από μια διερεύνηση του θέματος «εντός τειχών», φαίνεται ότι το τοπίο «παραμένει θολό» ως προς τις προθέσεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου, ωστόσο, η παραίτηση Παύλου Σαββίδη δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού τα μέλη παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα μετά τη σημερινή εξέλιξη ως προς το ενδεχόμενο να θέσουν αυτοβούλως τις παραιτήσεις τους ενώπιον του νέου υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού.

Πάντως, μέλη του Συμβουλίου εκφράζουν την ετοιμότητα τους να υποβάλουν την παραίτηση τους, εφόσον αυτό τους ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών, ενώ υπενθυμίζεται ανάλογη σχετική δήλωση στη «SW» στις 17/2/2003 του αντιπροέδρου Ρένου Χριστοδουλίδη και άλλων μελών. Βεβαίως, πρέπει να τονισθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να παραιτήσει κανένα από τα μέλη του Συμβουλίου του ΧΑΚ, όπως και άλλου Ημικρατικού Οργανισμού, προτού εκπνεύσει η θητεία του.

Ωστόσο, το θέμα που τίθεται στην περίπτωση της διοίκησης του ΧΑΚ είναι το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις μεταξύ τους σχέσεις και κυρίως, «η διαφορά φιλοσοφίας και προσέγγισης» σε θέματα ανάπτυξης του χρηματιστηρίου, κλίμα που επιδεινώθηκε επικίνδυνα με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου από παραιτηθέντα πρόεδρο. Γεγονός που επιβεβαιώνεται μέσα και από τις σημερινές δηλώσεις του Παύλου Σαββίδη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μίλησε για την πρόθεση του να υποβάλει παραίτηση «με τα άλλα μέλη του ΔΣ του Χρηματιστηρίου» και ότι η παραίτηση του «δεν έχει καμία σχέση με το τι θα πράξουν τα υπόλοιπα μέλη».

Του Κυριάκου Κυριακίδη