You are here

Παρέμβαση Ζαμπέλα για το κτίριο του ΧΑΚ

26/02/2002 01:34
Μεγάλο ντόρο συνεχίζει να προκαλεί η οριοθέτηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του χρηματιστηρίου αξιών. Παρέμβαση στο όλο θέμα έκανε και ο νέος δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο οποίος με γραπτή δήλωση του διευκρινίζει ότι ο Δήμος Λευκωσίας θα εφαρμόσει την απόφαση, τόσο του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, το ΧΑΚ θα πρέπει να στεγασθεί εντός των ορίων του Δήμου Λευκωσίας και συγκεκριμένα έξω από το χώρο πρασίνου του ΓΣΠ.

Οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει είναι με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα –κυρίως της SW, σύμφωνα με το οποίο, οι Αρχές του ΧΑΚ κάνουν τώρα δεύτερες σκέψεις σε σχέση με την ανέγερση ή όχι του νέου οικήματος του χρηματιστηρίου.

Η SW είχε γράψει ότι το συμβούλιο του ΧΑΚ, αλλά και το υπουργείο οικονομικών, λόγω της κάθετης μείωσης του όγκου συναλλαγών που συνέτεινε στην κάθετη μείωση των εσόδων του ΧΑΚ, η καταρχήν απόφαση για μεταστέγαση του ΧΑΚ στο χώρο του ΓΣΠ και η οποία αναμφίβολα, συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες για την κυβέρνηση και το χρηματιστήριο, φαίνεται αναπόφευκτα να προβληματίζει σοβαρά τις αρμόδιες Αρχές να εγκαταλείψουν προς το παρόν την ιδέα για την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου στα δημοτικά όρια Λευκωσίας.

Επιπρόσθετες πληροφορίες της SW αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται το θέμα του κτιρίου του ΧΑΚ να αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο, λόγω του ότι τα οικονομικά δεδομένα σήμερα έχουν αλλάξει άρδην σε σχέση με αυτά που λήφθηκαν υπόψη όταν πάρθηκε η απόφαση. Ασφαλώς, η κυβέρνηση, όπως πληροφορούμαστε, δεν θα αγνοήσει δύο ακόμη σημαντικούς παράγοντες.

ΠΡΩΤΟ:Την εμφανή πλέον αύξηση του εργατικού και λειτουργικού κόστους του ΧΑΚ.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Την πολιτική απόφαση ότι το ΧΑΚ θα καταστεί ένας ιδιωτικός οργανισμός χωρίς οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση ή επέμβαση.

Είναι φανερό ότι το γεγονός αυτό ενισχύει τη θέση πολλών εμπλεκομένων ότι το κόστος των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΧΑΚ θα αφεθεί να το αναλάβει ο μελλοντικός στρατηγικός επενδυτής που θα του ανατεθεί η διαχείριση του χρηματιστηρίου.