You are here

Αυτοκίνητα: Aύξηση 10% στις πωλήσεις Ιουλίου

20/08/2002 23:41
Αύξηση 10.3% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιούλιο παρά τις εκτιμήσεις ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα περιόριζε τη ζήτηση. Η φορολογική μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με τους μηχανικούς ελέγχους που επέβαλε το Υπουργείο Συγκοινωνιών φαίνεται να άλλαξαν τα δεδομένα με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο. Σύμφωνα με στοιχεία που καταρτίζει η Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούλιο εγγράφηκαν 4,586 αυτοκίνητα (τα πλείστα εκ των οποίων είναι αυτοκίνητα σαλούν) έναντι 4,158 που εγγράφηκαν τον περσινό Ιούλιο.

Η αβεβαιότητα που υπήρχε ανάμεσα στους καταναλωτές για τις επιδράσεις που θα είχε η φορολογική μεταρρύθμιση στις τιμές των αυτοκινήτων αποτυπώθηκε στον μήνα Ιούνιο, κατά τον οποίο οι εγγραφές μηχανοκινήτων έπεσαν στις 2,843 σε σύγκριση με 3,671 που ήταν τον περσινό Ιούνιο. Ο συνδυασμός της φορολογικής μεταρρύθμισης και των μηχανικών ελέγχων οδήγησε στην κατακόρυφη άνοδο των πωλήσεων μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2002 κατά 61%! Η αντίστοιχη περσινή άνοδος ήταν 13%.

Η αύξηση στις εγγραφές μηχανοκινήτων δημιουργεί προσδοκίες ότι η παρατηρούμενη επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων θα είναι μικρότερη από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2002, ο δείκτης του όγκου λιανικών πωλήσεων παρουσίασε αύξηση μόλις κατά 1.7% σε σύγκριση με 4.6% που ήταν πέρσι. Η αύξηση οφειλόταν κυρίως στα αυτοκίνητα, αφού εξαιρεμένου του σχετικού δείκτη για τα μηχανοκίνητα οι λιανικές πωλήσεις παρουσιάζουν κάμψη. Το πρώτο πεντάμηνο ο δείκτης του όγκου πωλήσεων αυτοκινήτων παρουσίαζε αύξηση 8.2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εκφράστηκαν ανησυχίες, όμως, ότι η αύξηση ήταν πρόσκαιρη λόγω των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν τους πρώτους μήνες του έτους για επικείμενες αυξήσεις των τιμών μετά τον Ιούλιο λόγω ΦΠΑ. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, ο Ιούλιος αναμενόταν να παρουσίαζε μείωση στις πωλήσεις, κάτι όμως που διαψεύδεται από τα στοιχεία.

Η αύξηση Ιουλίου δεν αποκλείεται βέβαια να είναι πρόσκαιρη αφού οι μηχανικοί έλεγχοι των μηχανοκινήτων δεν αναμένεται να έχουν επαναλαμβανόμενη επίδραση στις πωλήσεις. Δηλαδή, το φαινόμενο της ακαταλληλότητας αυτοκινήτων που θα παρουσιαστεί κατά τους ελέγχους αναμένεται να είναι πιο έντονο φέτος από τα μεθεπόμενα χρόνια. Τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν πάντως το Φθινόπωρο με τη συρροή περισσότερων στοιχείων τόσο για τις εγγραφές αυτοκινήτων όσο και για την ευρύτερη κατανάλωση.