You are here

Αναδόμηση χωρίς πληροφόρηση…

18/07/2002 04:51
Η ανοικοδόμηση της Κυπριακής κεφαλαιαγοράς από τα ερείπια που δημιούργησε η τελευταία τριετία είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί χρόνια μέχρι να επιτευχθεί σε κάποιοι ικανοποιητικό επίπεδο. Χρόνος μακρύς, δύσκολος και επίπονος προτού ο φοίνικας καταφέρει να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες που άφησε πίσω της η χρηματιστηριακή λαίλαπα της διετίας 1999-2000.. Ακόμα και αυτό το περίφημο και πολυδιαφημισμένο blue print θα πρέπει να προσπελάσει τους σκοπέλους του θολού και εν πολλοίς ανεξήγητου σκηνικού των διαπροσωπικών συγκρούσεων και των σκιαμαχιών εξουσίας, προτού εφαρμοσθεί πλήρως και απρόσκοπτα στην πράξη. Ορθά, λοιπόν, ο Δρ Τσιμπανούλης μας είπε ξεκάθαρα ότι δεν είναι μάγος για ν’ αλλάξει τα χρηματιστηριακά μας δρώμενα από τη μια μέρα στην άλλη. Εδώ, ένα μόνο νομοσχέδιο, αυτό για τις ΕΠΕΥ, πήρε ένα ολάκερο χρόνο να ψηφισθεί…

Είναι όμως κάτι, που τόσο ο Δρ Τσιμπανούλης όσο και οι λοιποί ομιλητές της χθεσινής διάσκεψης τύπου αγνόησαν να αναφέρουν -- ίσως από παράλειψη, ίσως από κακή αντίληψη.

Η λέξη πάντως ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ απουσίαζε περιέργως από το χθεσινό λεξιλόγιο της δίωρης συνέντευξης τύπου. Ουδείς την τίμησε...

Είναι κρίμα διότι η πληροφόρηση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στις όλες διεργασίες του χρηματιστηριακού θεσμού. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ζήτημα που δεν απαιτεί χρόνια να επιλυθεί… λίγες βδομάδες μόνο.

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή:

(1) Τρία χρόνια μετά την φρενίτιδα του 1999 στο ΧΑΚ εξακολουθούν να μην υπάρχουν ορθολογικές διαδικασίες ελέγχου της πληροφόρησης που δίνουν οι εταιρείες προς τα έξω. Στην ουσία, οι εταιρείες ανακοινώνουν ότι γουστάρουν (από διαφημίσεις κρουαζιέρων στην Μάλτα μέχρι απλές συναντήσεις με Καναδούς πρώην πρωθυπουργούς) χωρίς να υπάρχει ορθολογικός έλεγχος των ανακοινώσεων από τις χρηματιστηριακές αρχές πριν τη συνεδρίαση. Είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις εξαγορών που δεν αναφέρουν καν το τίμημα που πληρώθηκε ή ανακοινώσεις συνεργασιών που δεν αναφέρουν τις ακριβείς επιδράσεις στα αποτελέσματα των εταιρειών.
(2) Τρία χρόνια μετά το πάθημα του 1999 δεν έγινε μάθημα ότι το κοινό πρέπει να προστατεύεται από διαδόσεις και ψιθύρους. Αντί αυτού, το ΧΑΚ άθελα του συμβάλλει σε αυτούς με ασαφείς ανακοινώσεις για εταιρείες που βρίσκονται υπό διερεύνηση (πχ. βλέπε ανακοίνωση ημερομηνίας 7 Ιουνίου 2002 που αναφέρει τρεις εταιρείες για τα αποτελέσματα των οποίων οι ελεγκτές εκφράζουν ανησυχίες και οι οποίες όμως δεν κατονομάζονται αφήνοντας τα ονόματα των εταιρειών στις κακόβουλες προθέσεις ανταγωνιστών και στους ψιθύρους κερδοσκόπων).
(3) Δύο χρόνια μετά τα περίφημα ταξίδια αξιωματούχων του ΧΑΚ στο εξωτερικό για προβολή του Κυπριακού Χρηματιστηρίου, το ίδιο το ΧΑΚ αλλά και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιμένουν να δημοσιεύουν τις ανακοινώσεις τους μόνο στα Ελληνικά (χαρακτηριστική περίπτωση η ιστοσελίδα του ΧΑΚ που είναι φτιαγμένη στα Αγγλικά με… Ελληνικό περιεχόμενο).

Όταν τα ίδια περίπου πράγματα συνέβαιναν τον Φθινόπωρο του 1999 υπήρχε βέβαια, μια καλή δικαιολογία: η πρωτόγνωρη εμπειρία της χρηματιστηριακής φρενίτιδας. Τρία χρόνια μετά, – από το μεγάλο πάθημα... μετά από την έλευση Τσιμπανούλη, τις σωρηδόν νομοθετικές ρυθμίσεις και κυρίως, τις συσσωρευμένες γνώσεις τριών ετών πολυεπίπεδων εμπειριών – δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την άγνοια που επιδεικνύεται σε ένα τόσο απλό θέμα.

«Ο τροχός κάποτε θα γυρίσει, αυτό είναι σίγουρο» ορθά επεσήμανε ο πρόεδρος του ΧΑΚ.

Το καίριο ερώτημα είναι: άραγε αυτή τη φορά θα μας βρει προετοιμασμένους;...

Του Αντώνη Α. Έλληνα