You are here

ΧΑΚ: Θα κρατήσει η άνοδος;

24/03/2003 06:52
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της σημερινής συνεδρίας στην Οδό Κάμπου μετά τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψε η αγορά την Παρασκευή. Η άνοδος αποδόθηκε ως επί το πλείστον στις προσδοκίες χρηματιστηριακών παραγόντων για σύντομο τέλος στην πολεμική σύρραξη στο Ιράκ αλλά έκτοτε αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρακτορεία οι Ιρακινές επίλεκτες δυνάμεις προβάλλουν ενισχυμένη αντίσταση τις τελευταίες ώρες σε πόλεις κλειδιά της ενδοχώρας.

Αίσθηση προκάλεσαν την Κυριακή οι εικόνες των πρώτων πέντε Αμερικανών στρατιωτών, που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους Ιρακινούς και που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα. Την αυθεντικότητα των εικόνων επιβεβαίωσε με δηλώσεις του το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ ο υπουργός αμύνης της χώρας Ντ. Ράμσφελντ έκανε λόγο για παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, επειδή μεταδόθηκαν εικόνες τους από την ιρακινή τηλεόραση.

Το πρωί της Κυριακής το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS μετέδιδε αντίστοιχες εικόνες Ιρακινών αιχμαλώτων που ήταν κουλουριασμένοι στο έδαφος χωρίς όμως να τους πάρει συνέντευξη.

Χημικά;

Εν τω μεταξύ αργά χθες το βράδυ το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Skynews, το αμερικανικό Fox, και η Ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post μετέδωσαν είδηση για εντοπισμού ενός μεγάλου εργοστασίου παραγωγής χημικών όπλων σε περιοχή του Ιράκ.

Ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου ABC για το θέμα αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις εντοπίστηκαν από την 1η Ταξιαρχία της 3ης μεραρχίας Πεζικού που προωθείται νότια προς την Βαγδάτη. Σύμφωνα με το δίκτυο, οι εγκαταστάσεις βρίσκονται δίπλα σε στρατώνες και γύρω τους υπάρχουν ηλεκτροφόρα σύρματα. Εντούτοις όλα τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι πληροφορίες δεν είναι πλήρως επιβεβαιωμένες, κυρίως ως προς το είδος των χημικών που παράγονται στο εργοστάσιο – αν δηλαδή πρόκειται για χημικά όπλα ή απλά χημικές ουσίες.

Δυσκολεύουν τα πράγματα...

Τόσο η αντίσταση των επίλεκτων Ιρακινών στρατιωτικών μονάδων όσο και ο θάνατος αριθμού Αμερικανών πεζοναυτών στη μάχη της πόλης Νασαρίγια, όπου συμμαχική εφοδιοπομπή έπεσε σε ενέδρα, είναι ενδεικτικά των δυσκολιών που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι συμμαχικές δυνάμεις στο επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους: «η σκληρή μάχη μόλις άρχισε», είπε, ερωτηθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Οι εξελίξεις αναμένεται να αποτυπωθούν την Δευτέρα και στα διεθνή ταμπλό αλλά και στην Κάμπου, που φαίνεται να ακολουθεί τις τελευταίες μέρες τις διεθνείς αγορές. «Χρειάζεται προσοχή» τονίζει σε πρωινό σημείωμα στους πελάτες της η Λαϊκή Επενδυτική «αφού όλα αυτά εξαρτούνται σε σπεκουλαδόρικες εκτιμήσεις για το πιθανό αποτέλεσμα του πολέμου». Το σημείωμα αποδίδει την εντυπωσιακή ενδοσυνεδριακή άνοδο του ΓΔ ΧΑΚ «σε λανθασμένα ρεπορτάζ από το Ιράκ που έφεραν την ηγεσία της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Σαντάμ Χουσέϊν να έχει σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς το βράδυ της Πέμπτης». Στην άνοδο, συνεχίζει το σημείωμα, «συνέβαλε και η θετική πορεία των Ευρωπαϊκών αγορών».

Η εικόνα που παρουσίαζαν οι διεθνείς αγορές νωρίς το πρωί της Δευτέρας ήταν, πάντως, ανάμεικτη με το δολάριο να υποχωρεί αισθητά μετά τις χθεσινές εξελίξεις αλλά τον Nikkei στην Ιαπωνία να καταγράφει την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ακολουθώντας την έντονα ανοδική πορεία που είχε την Παρασκευή η Wall Street.