You are here

Heritage: Οικονομική ελευθερία αλλά μεγάλο κράτος

02/09/2003 08:58
Στην 22η θέση στον κόσμο βρίσκεται η Κύπρος όσο αφορά την οικονομική ελευθερία που υπάρχει στο νησί, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αξιολόγηση του Heritage Foundation της Wall Street Journal. Σύμφωνα με τη φετινή αξιολόγηση, η οικονομική ελευθερία στην Κύπρο παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρσι παρά την διολίσθηση της εμπορικής πολιτικής κατά μία βαθμίδα «οικονομικής ελευθερίας». Τη διολίσθηση αντιστάθμισε η νομισματική πολιτική που ανέβηκε μία βαθμίδα λόγω του χαμηλού πληθωρισμού.


Η φετινή αξιολόγηση φέρνει την Κύπρο μία θέση πιο μπροστά από την αντίστοιχη περσινή θέση, και πολύ κοντά στις βαθμολογίες του Βελγίου, της Αυστρίας και της Γερμανίας. Η αξιολόγηση του Heritage Foundation, που διεξάγεται από το 1995, φέρνει επίσης την Κύπρο πιο ψιλά από μεγάλες Ευρωπαϊκές οικονομίες όπως αυτή της Γαλλίας και της Ισπανίας. Η Ελλάδα βρισκόταν στην 56η θέση το 2003 και οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία στην έκτη και στην ένατη θέση, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Heritage, η εμπορική πολιτική της Κύπρου παραμένει σχετικά ελεύθερη παρά τον ενισχυμένο προστατευτισμό που δημιούργησε η σχετικά αυστηρότερη νομοθεσία που ψηφίσθηκε το 1995, που αναγκάζει τους εισαγωγείς τροφίμων να αναγράφουν το όνομα, τα συστατικά, τα περιεχόμενα και τη χώρα προέλευσης του αγαθού στα Ελληνικά. Επίσης σε προσφορές για το δημόσιο δίνεται σημαντικό προβάδισμα σε ντόπιους πλειοδότες.

Τον σχετικά αυξημένο προστατευτισμό στο εμπόριο, αντιστάθμισε ο «πολύ χαμηλός πληθωρισμός», που από το 1992 μέχρι το 2001 έφθασε κατά μέσο όρο το 2.48%.

Αντίθετα, ιδιαίτερα αρνητική είναι η βαθμολογία που παίρνει και φέτος η Κύπρος για το «δημοσιονομικό βάρος του κράτους». Τα επίπεδα φορολογίας κρίνονται μέτρια από τον οργανισμό αλλά το κόστος του κράτους βρίσκεται «σε πολύ ψηλά επίπεδα». Σύμφωνα με στοιχεία του 2000, γράφει το Heritage, οι κυβερνητικές δαπάνες έφθασαν το 36.6% του Κυπριακού ΑΕΠ.

Η θέση της Κύπρου στον οικονομικό χάρτη του Heritage, παρουσίασε μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια, αφού το 2000 η Κύπρος βρισκόταν στην 40η θέση. Σύμφωνα με το Heritage, η πορεία ένταξης της Κύπρο στην ΕΕ έχει συμβάλει ουσιαστικά στη φιλελευθεροποίηση της αγοράς.