You are here

Morning Note: Νέα στοιχεία για τα δάνεια

02/07/2002 18:40
Πρώτο πεντάμηνο: Τα νέα δάνεια είναι τα μισά σε σύγκριση με πέρσι

Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στην Νομισματική Επισκόπηση της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) για την ζήτηση νέων δανείων. Σύμφωνα με την Επισκόπηση, η συνολική ζήτηση για νέα δάνεια μειώθηκε το πρώτο πεντάμηνο στα ΛΚ 171 εκατομμύρια σε σύγκριση με ΛΚ 352 εκατομμύρια που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η κάθετη μείωση της ζήτησης δανείων εντείνει τις ανησυχίες για τα αποτελέσματα των τραπεζών, με τη Universal Bank να έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου θα είναι χειρότερα από τα αντίστοιχα περσινά.

Σε μια προσπάθεια ανατροπής της αρνητικής κατάστασης που δημιουργεί η μειωμένη ζήτηση στα δάνεια, τα επιτελεία των τραπεζών εντείνουν τις προσπάθειες προβολής διαφόρων δανειοδοτικών πακέτων. Ως επί το πλείστον τα πακέτα απευθύνονται σε ιδιώτες μια και η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης εντοπίζεται στα προσωπικά δάνεια. Σύμφωνα με την Νομισματική Επισκόπηση, το πρώτο πεντάμηνο του 2002 δόθηκαν νέα προσωπικά δάνεια ύψους ΛΚ 37 εκατομμυρίων σε σύγκριση με δάνεια ύψους ΛΚ 163 εκατομμυρίων που δόθηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η μείωση που παρουσιάζει η ζήτηση για δάνεια δεν είναι πάντως όσο άσχημη όσο αρχικά φαινόταν αφού δεν οφείλεται στη μείωση των κεφαλαιακών επενδύσεων των μεγάλων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, η μείωση στον δανεισμό των τουριστικών επιχειρήσεων είναι πολύ μικρή το πρώτο τετράμηνο ενώ σε άλλους κλάδους είναι αισθητά αυξημένη. Παραφωνία αποτελεί ο κλάδος των κατασκευών που παρουσιάζει σημαντική μείωση από ΛΚ 25 εκατομμύρια σε ΛΚ 17 εκατομμύρια. Όπως προαναφέραμε, η μείωση οφείλεται κυρίως σε μείωση του δανεισμού ιδιωτών και μικρομεσαίων.