You are here

Morning Note: Στροφή στο πολιτικό

20/11/2001 07:52
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση καθώς η αγορά θα καταγράψει τις αρχικές αντιδράσεις στις θετικές πολιτικές εξελίξεις. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη στην τρίτη επιστολή Ντενκτάς θα είναι θετική. Η συνάντηση Κληρίδη – Ντενκτάς θα γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη και σε αυτήν θα παρίσταται εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Σημερινό εκτενές άρθρο της Financial Times για τις Ευρω-Τουρκικές σχέσεις κάνει αναφορά στην επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι πολιτικοί αναλυτές της Βρετανικής εφημερίδας Leyla Boulton και Quentin Peel εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να αλλάξει τη στάση της στο Κυπριακό για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Οι δύο αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί ύψιστη ανάγκη για εξομάλυνση των σχέσεων της Ευρώπης και της Τουρκίας.

Οι θετικές πολιτικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την προβολή που θα δοθεί στην επανέναρξη των συνομιλιών από τα διεθνή ΜΜΕ, πιθανόν να περιορίσουν την αναμενόμενη συρρίκνωση της τουριστικής μας βιομηχανίας. Η βελτίωση του πολιτικού κλίματος πιθανόν να άρει κάποιες επιφυλάξεις τουριστικών πρακτόρων για το νησί αν και οι πλείστες «επιφυλάξεις» αφορούν τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Σε μεγάλο βαθμό αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο το αρμόδιο Υπουργείο θα αξιοποιήσει τις τρέχουσες εξελίξεις για να ανατρέψει τα δεδομένα. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Υπουργείου Τουρισμού και άλλων Κυβερνητικών αξιωματούχων οι αφίξεις τουριστών το 2002 πιθανόν να παρουσιάσουν μείωση μέχρι και 20%. Η συρρίκνωση της τουριστικής βιομηχανίας θα ανατρέψει τα αναπτυξιακά σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών, που αναμένει ότι η Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4% του χρόνου. Έκθεση του Economist που δημοσίευσε χθες η Stockwatch χαρακτηρίζει ως «υπέρμετρα αισιόδοξες» τις προβλέψεις του Υπουργείου και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 2.8% το 2002.

Οι εξελίξεις στην τουριστική βιομηχανία δεν επηρέασαν πάντως την αγορά αφού παρά τις αρνητικές εκτιμήσεις συνέχισε και χθες την ανοδική πορεία των τελευταίων βδομάδων. Από το χαμηλό των 104 μονάδων της 24ης Σεπτεμβρίου ο ΓΔ παρουσιάζει εντυπωσιακά κέρδη 37%. Τα κέρδη σε ορισμένους κλάδους, όπως αυτός των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ξεπερνούν το 50%.

Ιδιαίτερα θετική επίδραση στην αγορά είχε βέβαια η αναστροφή του πτωτικού κλίματος στις διεθνείς αγορές: από τις αρχές Σεπτεμβρίου ο Nasdaq κέρδισε 36% ενώ ο Dow Jones έκλεισε χθες πάνω από τις 10,000 μονάδες για πρώτη φορά τις τελευταίες δέκα βδομάδες.

Σημαντική ώθηση έδωσαν όμως στην αγορά και ενδογενείς παράγοντες όπως η μείωση των επιτοκίων, οι προτάσεις για μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολογίας (και επομένως αύξηση των κερδών), τα φορολογικά κίνητρα για κατανομή μερίσματος και η προτεινόμενη αύξηση στην φορολογία των τόκων (και επομένως επενδυτική στροφή από τις καταθέσεις στις κινητές αξίες).

Πέραν των φορολογικών και νομισματικών εξελίξεων, χρηματοοικονομικοί αναλυτές αναμένουν ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου για το πρώτο εννιάμηνο του 2001 θα έχει εξίσου σημαντική επίδραση στην αγορά. Τα αποτελέσματα πιθανόν να αποτελέσουν προπομπό της βραχυπρόθεσμης πορείας του Κυπριακού Χρηματιστηρίου. Πολλά όμως θα εξαρτηθούν και από την πορεία των συνομιλιών. Οι επόμενες λίγες βδομάδες θα είναι σημαντικές τόσο για πολιτικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.