You are here

Τι συμβαίνει με τα δάνεια

21/06/2002 10:11
Η πικρή αλήθεια των αριθμών

Μεγάλη μείωση στα επαγγελματικά δάνεια



Σε συναγερμό βρίσκονται τα επιτελεία των εμπορικών τραπεζών για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της περιορισμένης ζήτησης δανείων και τις αρνητικές του συνέπειες στα αποτελέσματά τους. Ήδη, οι τρεις μεγάλες τράπεζες ανακοίνωσαν μειώσεις στον τοκισμό των καταθέσεων ενώ δεν αναμένεται να υπάρχουν και άλλες εξελίξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής (Ιουνίου) η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο ιδιωτικός τομέας δανείζεται πολύ λιγότερα φέτος σε σύγκριση με πέρσι. Σύμφωνα με την νομισματική αρχή, «από την αρχή του έτους, οι νέες πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα έφθασαν τα ΛΚ 184,5 εκατομμύρια έναντι ΛΚ 343,5 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενο χρόνου».

Το φαινόμενο της μειωμένης ζήτησης συνεχίστηκε και τον Μάιο αφού, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που καλύπτουν την περίοδο 1-17 Μαΐου 2002, το ύψος των νέων δανείων που παραχωρήθηκαν ήταν της τάξης των ΛΚ 13 εκατομμυρίων σε σύγκριση με ΛΚ 34 εκατομμύρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το όλο θέμα φαίνεται να περιπλέκει και ο τρόπος μέτρησης της πιστωτικής επέκτασης αφού σε απόλυτους αριθμούς υπάρχει μεγάλη μείωση των νέων δανείων ενώ με βάση συγκριτικά στοιχεία παρουσιάζεται επιβράδυνση αντί μείωση.

Στα αξιοσημείωτα της έκθεσης πάντως και τα στοιχεία για τις πιστώσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Σε απόλυτους αριθμούς το ποσό των νέων πιστώσεων που διοχετεύθηκε στον τομέα του εμπορίου το πρώτο τετράμηνο μειώθηκε από ΛΚ 54,1 εκατομμύρια σε ΛΚ 46,9 εκατομμύρια ενώ για τον τομέα του τουρισμού μειώθηκε από ΛΚ 48,5 εκατομμύρια σε ΛΚ 45,6 εκατομμύρια. Η πιο ανησυχητική μείωση παρουσιάζεται στα επαγγελματικά δάνεια που περιορίστηκαν στα ΛΚ 13,8 εκατομμύρια σε σύγκριση με ΛΚ 123,9 εκατομμύρια την τετραμηνία του 2001.