You are here

Τρ. Κύπρου: Η προσοχή στο μέρισμα

26/02/2002 07:11
Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της Κυπριακής κεφαλαιαγοράς καθώς το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου θα ανακοινώσει το απόγευμα τα ελεγμένα αποτελέσματα του Συγκροτήματος για το 2001. Δεδομένων των μη ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2001 τόσο στην Κύπρο όσο και στον κόσμο, οι αναλυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους σε δύο πτυχές των αποτελεσμάτων που αναμένεται να καθορίσουν τις αντιδράσεις στο Κυπριακό Χρηματιστήριο.

Από τη μια, οι αναλυτές θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τον βαθμό επηρεασμού των κερδών του Συγκροτήματος από τις αρνητικές συνθήκες που υπάρχουν τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Οι επιδράσεις από τις διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων αλλά και από τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν ήδη εμφανείς στα αποτελέσματα εννιαμήνου αφού τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μειώθηκαν κατά 10.2%, από ΛΚ 45,9 εκ. σε ΛΚ 41,2 εκ. Έκτοτε, το Κυπριακό βασικό επιτόκιο μειώθηκε μία ακόμη φορά στις 2 Νοεμβρίου 2001, από 6% σε 5.5%.

Οι αρνητικές επιδράσεις από την παγκόσμια οικονομική ύφεση και από τη μείωση των επιτοκίων αναμένεται να αντισταθμιστούν από την μεγάλη αύξηση (15%) που παρουσίασε η Κυπριακή κεφαλαιαγορά μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου η οποία αναμένεται να μειώσει τις απώλειες στα χαρτοφυλάκια του Συγκροτήματος. Στα θετικά επίσης είναι και η πρόσθεση του έκτακτου κέρδους από την πώληση του μεριδίου της Κύπρου στην ABC Factors που ανέρχεται στα ΛΚ 8,8 εκ..

Από την άλλη, η προσοχή των αναλυτών θα στραφεί στο μέρισμα που θα παραχωρήσει το Συγκρότημα στους μετόχους. Η Τράπεζα Κύπρου έχει ακολουθήσει ιστορικά σταθερή μερισματική πολιτική εντούτοις οι επεκτατικές της κινήσεις στο εξωτερικό πιθανόν να αλλάξουν τα μέχρι στιγμής δεδομένα αφού έχουν αυξήσει σημαντικά τα έξοδα του Συγκροτήματος. Η αύξηση αυτή ήταν ήδη εμφανής στα αποτελέσματα εννιαμήνου αφού οι «δαπάνες προσωπικού και τα άλλα έξοδα διοίκησης» αυξήθηκαν από ΛΚ 95 εκ. σε ΛΚ 120 εκ.

Αξιωματούχοι της Τράπεζας δήλωσαν στο παρελθόν ότι το Συγκρότημα δεν προτίθεται να αλλάξει την μερισματική του πολιτική εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και καιρό υπάρχει σχετικός προβληματισμός για το όλο θέμα. Την άποψη για τήρηση σταθερής μερισματικής πολιτικής ενισχύει η σταθερή μερισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει ιστορικά το Συγκρότημα ενώ η αντίθετη άποψη ενισχύεται από τις τραπεζικές συγκυρίες και από τις επεκτατικές δραστηριότητες του τραπεζικού οργανισμού.