You are here

Τύπος: Επιτοκιακή σύγκλιση με ΕE

21/12/2001 08:36
Οι δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αυξέντη Αυξεντίου για την αναγκαιότητα σταδιακής σύγκλισης των επιτοκίων μας με αυτά της ΕΕ και οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προγραμματισμού για την πορεία της Κυπριακής Οικονομίας το 2002 αποτελούν τα κύρια θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου. Αλλού γίνεται αναφορά στις χθεσινές εκλογές των χρηματιστών, στη καταψήφιση της πρότασης για το σταθεροποιητικό ταμείο και στο θέμα της Globalsoft.

Επιτόκια

Τις δηλώσεις του Αυξέντη Αυξεντίου για επιτοκιακή σύγκλιση με την ΕΕ φιλοξενούν σήμερα και οι εφημερίδες, Φιλελεύθερος, Σημερινή, και Αλήθεια. «Μέχρι να μπούμε στην ΕΕ, θα πρέπει τα δικά μας επιτόκια να έχουν φθάσει στα επίπεδα εκείνων στην Ευρωζώνη» φέρεται να είπε χθες ο νομισματικός άρχων της Κύπρου απορρίπτοντας, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, τυχόν διασύνδεση της χθεσινής απόφασης της Κεντρικής να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια με τις ανησυχίες των τραπεζικών ιδρυμάτων για την διάβρωση της κερδοφορίας τους μετά τις πρόσφατες μειώσεις. Ο κ. Αυξεντίου γράφει η Σημερινή «αρνήθηκε πεισματικά να αποκαλύψει οτιδήποτε σχετικά με το θέμα της διαδοχής του».

Μακροοικονομικές προβλέψεις

Για τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προγραμματισμού για την Οικονομία γράφει η Νάνσια Χαρίδη στην κύρια είδηση της Οικονομικής Αλήθειας. Οι προβλέψεις για το 2002 είναι δύσκολες, λέει το Γραφείο, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας. «Σε περίπτωση μείωσης της τουριστικής κίνησης κατά 5% ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να συγκρατηθεί στο 2.5%-3%» εκτιμά στην εννιαμηνιαία του έκθεση το Γραφείο. Το ίδιο θέμα απασχολεί και την Σημερινή.

Χρηματιστές

Στην εκλογή του Κώστα Τουμπουρή της CLR στην Προεδρία του Συνδέσμου Χρηματιστών αναφέρεται η Αλήθεια και ο Φιλελεύθερος. Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου επανεξελέγη ο Σταύρος Αγρότης και Γενικός Γραμματέας ο Γιάννος Αθηαινίτης .

GLC

Ο οικονομικός τύπος κάνει επίσης αναφορά στην χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου του ΧΑΚ να αναστείλει την διαπραγμάτευση της Globalsoft για πέντε μέρες. Με δηλώσεις του στον Φιλελεύθερο ο Μάριος Κληρίδης φέρεται να απορρίπτει το αίτημα του ΧΑΚ να του δοθεί το σύνολο των πορισμάτων της Επιτροπής. «Δεν θέλουμε να πέσουμε σε νομικά παρατράγουδα», είπε ο κύριος Κληρίδης.