You are here

Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία παραμένουν

06/06/2014 14:45
Μπορεί οι δημοσιονομικοί δείκτες να καταδεικνύουν βελτίωση, όμως τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία παραμένουν με πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και το κόστος χρηματοδότησης να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε χαιρετισμό στο ετήσιο συνέδριο της ασφαλιστικής εταιρείας Prime Insurance του οποίου και κήρυξε την έναρξη, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι η πορεία της κυπριακής οικονομίας, με αποκορύφωμα τις αποφάσεις του Eurogroup το Μάρτιο του 2013 που οδήγησαν στο κλείσιμο της μιας συστημικής τράπεζας της Κύπρου και στη χρησιμοποίηση των ανασφάλιστων καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση της άλλης, δημιούργησε σημαντικές προκλήσεις στον κλάδο των ασφαλειών.

«Δυστυχώς οι συγκεκριμένες αποφάσεις οδήγησαν σε σημαντική έλλειψη ρευστότητας με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνονται, εφόσον λόγω της ανεργίας, της μείωσης των εισοδημάτων και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης, μειώθηκε σημαντικά η δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε.

Ανέφερε ακολούθως ότι τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 κλόνισαν σημαντικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό τομέα, δημιουργώντας τεράστιες προκλήσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία και υπέδειξε ότι μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, γεμάτο αβεβαιότητα, δημιουργείται σημαντική ανάγκη για ασφάλιση και ο κύπριος καταναλωτής κατάφερε μέσα από τις δυσκολίες που πέρασε και περνά ακόμα να αναπτύξει ασφαλιστική συνείδηση.

Ο πρόεδρος της βουλής είπε ότι μέσα από τις προκλήσεις η Prime κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να σημειώσει ανάπτυξη μέσα σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για την Κύπρο. «Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών που αφορούν τις ασφάλειες ζωής, το ταμείο Prime Balanced κατέγραψε σημαντικές αποδόσεις του τελευταίους δώδεκα μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα ταμεία. Αυτό καταδεικνύει ότι γίνεται συνετή διαχείριση από τον οργανισμό, υπάρχει σωστή στρατηγική και σεβασμός προς τους πελάτες και τους ασφαλιζόμενους», ανέφερε.