You are here

EIU: Δυσπιστία για έλλειμμα

01/09/2003 08:19
Την ίδια ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών ξεκινά νέο γύρο διαβουλεύσεων με τα υπόλοιπα υπουργεία για περικοπές επιπλέον δαπανών από τον Προϋπολογισμό 2004, οι ξένοι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν με δυσπιστία τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση. Δύο βδομάδες μετά την υποβάθμιση και τα επικριτικά σχόλια των Standard and Poor’s και παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργείου για δημοσιονομική πειθαρχία, το Economist Intelligence Unit (EIU) επιμένει στην έκθεση Αυγούστου ότι το έλλειμμα θα πλησιάσει το 5% το 2004.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή τους για την Κύπρο, οι αναλυτές του γνωστού οίκου αναλύσεων εμμένουν στις προηγούμενες προβλέψεις τους για το έλλειμμα εκτιμώντας ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση Παπαδόπουλου «θα είναι απρόθυμη να προχωρήσει σε επιθετική δημοσιονομική εξυγίανση». «Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές δαπανών ή σε ουσιαστικές φορολογικές αυξήσεις» τα επόμενα δύο χρόνια, γράφουν οι αναλυτές Jan Friederich και Robert O’ Daly.

Όπως και οι Standard and Poor’s δύο βδομάδες ενωρίτερα, το Economist Intelligence Unit επικρίνει με διακριτικό τρόπο τις συνεχείς αρνητικές αναθεωρήσεις του ελλείμματος από την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση εκτιμά τώρα ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 5% το 2003, και η προηγούμενη πρόβλεψη του 3.4% για το 2004, που ήδη είχε αναθεωρηθεί, φαίνεται τώρα αδύνατο να επιτευχθεί. Το έλλειμμα του 2002 ανέρχεται τώρα στο 3.5%, συγκρινόμενο με το 2.8% που προβλεπόταν προηγουμένως», γράφουν οι δύο αναλυτές του EIU.

To EIU εκτιμά ότι το έλλειμμα θα φθάσει το 4.6% του ΑΕΠ το 2004, στο ίδιο επίπεδο που το αναμένουν και οι Standard and Poor’s. Οι εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, που περιλαμβάνονται στο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στις Βρυξέλλες, είναι ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3-4% το 2004. Για να πέσει το έλλειμμα στα επιθυμητά επίπεδα, το ΥΠΟΙΚ ξεκινά εντός των ημερών δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με τα υπόλοιπα υπουργεία, ενώ υπολογίζει παράλληλα σε είσπραξη δεκάδων πρόσθετων εκατομμυρίων από αυξήσεις σε τέλη κρατικών υπηρεσιών.

Αναφορικά με το ρυθμό ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας, το EIU κρατά σταθερή την πρόβλεψη του για 3.7%, ελαφρώς πιο κάτω από την επίσημη πρόβλεψη για 4%. Το Economist εκτιμά ότι το 2004 η ανεργία θα παραμείνει στα επίπεδα του 3.4% του ενεργού εργατικού δυναμικού, ενώ αναμένεται μείωση στο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού από 4.2% το 2003 σε 3.4% το 2004.