You are here

Κτηματαγορά: Προβληματισμός για επιπτώσεις λύσης

24/02/2004 12:25
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας της Νέας Υόρκης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού και άρχισαν οι μεμψιμοιρίες για τις επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων. Δημοσίευμα της Κυριακάτικης «Ελευθεροτυπίας» αναφέρει ότι η λύση του Κυπριακού με βάση το Σχέδιο Ανάν θα σπρώξει προς τα κάτω τις τιμές ακινήτων καθώς θα αυξηθεί απότομα η προσφορά.

«Εν μια νυκτί» γράφει η εφημερίδα «θα προστεθούν στην αγορά περιουσίες προς πώληση αξίας 10 δις κυπριακών λιρών, που ισοδυναμούν με δωδεκαπλασιασμό των προσφερόμενων ακινήτων». Το 2003 οι πωλήσεις ακινήτων στις ελεύθερες περιοχές ανήλθαν στα £923 εκ. ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα οι αντίστοιχες πωλήσεις στα κατεχόμενα έφθασαν τα £80 εκ.

Με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου, θα αυξηθεί η «προσφορά ακινήτων κατά 300 εκατ. λίρες σε ετήσια βάση, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε πτώση της αξίας των ακινήτων κατά 22%» γράφει η εφημερίδα, χωρίς όμως να παραθέτει επιπλέον στοιχεία.

Όσον αφορά τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η πληρωμή αποζημιώσεων στους δικαιούχους (με την έκδοση χρεογράφων) θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά £300-£400 εκ. ετησίως. Το χρέος αυτό θα προστεθεί στο υφιστάμενο δημόσιο χρέος των £350 εκ. Παράλληλα θα υπάρχει κόστος £3,6 δις για ανοικοδόμηση των κατεχομένων μέσα σε 5 – 10 χρόνια «ενώ θα χρειαστεί να δοθούν αποζημιώσεις για ‘μη χρήση’ περιουσιών οι οποίες θα ανέλθουν μεταξύ 1,5 και 2 εκ. λιρών».

Α.Ε.