You are here

«Αλά Κεμπέκ» κρατίδιο στα οικονομικά οι Τ/κ

11/03/2004 12:31

· Με Καναδούς συμβούλους στις επιτροπές

· Βάζουν χέρι και στα έσοδα από τις φορολογίες των Ε/κ

· Θέλουν δικές τους τις εξουσίες ασφαλιστικών εταιρειών και εγγραφής εταιρειών


Το δικό του «Κεμπέκ» θέλει ο Ντενκτάς. Ανοικτά και απροκάλυπτα πλέον, η Τ/κ πλευρά επιδιώκει, πέραν των πολιτειακών και συνταγματικών δομών του διαδόχου της ΚΔ νέου κράτους, τη σύσταση του δικού της συνιστώντος κρατιδίου «Αλά Κεμπέκ» και μέσω των τεχνικών επιτροπών των δυο πλευρών που διαπραγματεύονται τις πτυχές του Σχεδίου Ανάν. Δηλαδή, στη βάση του καναδικού αυτόνομου κρατιδίου (γαλλόφωνο), το οποίο εδώ και δεκαετίες επιδιώκει την απόσχιση του από το ομοσπονδιακό Κράτος του Καναδά. Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες της StockWatch, η Τ/κ πλευρά έχει παρουσιάσει μελέτες Καναδών «ειδικών» από το Κεμπέκ, για σειρά οικονομικών πτυχών. Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, οι καναδοί «σύμβουλοι» του Ντενκτάς, βρίσκονται στα κατεχόμενα και παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαβουλεύσεις των οικονομικών επιτροπών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch από τα κατεχόμενα, αναμένεται να παρέμβουν στις εν εξελίξει συνομιλίες, ως μέλη της Τ/κ τεχνικής οικονομικής επιτροπής (ΤΟΕ).

Χάσμα αγεφύρωτο, στις θέσεις των δυο πλευρών για τα φλέγοντα ζητήματα φορολογίας και εταιρειών, διαπιστώθηκε στις χθεσινές πολύωρες συσκέψεις – πρωί και απόγευμα - μεταξύ αρμόδιων φορέων των δυο πλευρών, κατά τις οποίες δεν υπήρξε σύγκληση θέσεων σε καμία επιμέρους πτυχή και σε κανένα τομέα. Ως γνωστόν, για τα κεφάλαια αυτά δεν υπάρχει καμία πρόνοια στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο παραπέμπει για την εξεύρεση λύσεων στις λεγόμενες τεχνικές οικονομικές επιτροπές.

Χέρι στα έσοδα από τις φορολογίες των Ε/κ

Όπως πληροφορούμαστε, στις χθεσινές διαβουλεύσεις η ΤΟΕ των Τ/κ ζήτησε ευθέως, την παραχώρηση στο Τ/κ συνιστών κρατίδιο, των εξουσιών τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για την εγγραφή εταιρειών και τη λειτουργία του Γραφείου Εφόρου Εταιρειών, αντί να είναι στη δικαιοδοσία του Ομοσπονδιακού κεντρικού κράτους.

Παράλληλα, παρουσίασε στοιχεία που φέρουν τα έσοδα από φορολογίες να ανέρχονται στα £25 εκ. ετησίως, αλλά όμως δεν έμεινε εκεί: Τα μέλη της Τ/κ ομάδας ζήτησαν ευθέως και ποσοστό από τα φορολογικά έσοδα του Ε/κ κρατιδίου, υποστηρίζοντας ότι με τα αντίστοιχα δικά τους φορολογικά έσοδα, δεν θα μπορεί το Τ/κ κρατίδιο να εφαρμόζει αποτελεσματική φορολογική πολιτική.

Πέραν αυτού, η Τ/κ ομάδα αρνήθηκε κατηγορηματικά την εφαρμογή του Κεκτημένου στα θέματα φορολογίας, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις αξιώσεις Ντενκτάς: α) για αποπληρωμή από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του χρέους που οφείλει το ψευδοκράτος στην Τουρκία (και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελλάδα), β) για αποζημίωση των εποίκων που θα φύγουν από τις περιοχές που θα επιστραφούν στους νόμιμους Ε/κ ιδιοκτήτες και γ) την καταβολή των μισθών και των Τ/κ αστυνομικών με τον ισχυρισμό ότι το Τ/κ κρατίδιο δεν θα μπορεί να αντέξει το συνολικό κόστος.

Αυτό σημαίνει, ότι όλο αυτό το κόστος θα επωμισθούν οι Ε/κ, αφού το συνιστών Ε/κ κρατίδιο, θα συνεισφέρει στα ταμεία της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, περίπου το 90% των εσόδων του προϋπολογισμού, σε σύγκριση με 10% που θα εισφέρει το Τ/κ κρατίδιο.

Του Κυριάκου Κυριακίδη