You are here

Δύο νομίσματα μέχρι την ευρωζώνη ζητούν οι Τ/κ

20/04/2004 17:05

· Ζητούν τη δημιουργία νέου νομίσματος και την παράλληλη λειτουργία για ένα χρόνο τριών νομισμάτων, στο νέο Κράτος

· Αποκαλυπτικές δηλώσεις Χριστοδούλου


Οι Τ/κ επιμένουν στη δημιουργία νέας κυπριακής λίρας και ζητούν να χρησιμοποιούνται δύο νομίσματα, μέχρι και την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη, οπόταν και θα υιοθετηθεί το ευρώ, υποστηρίζει ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος σχολίασε και τις δυσμενείς πρόνοιες στο θέμα της ανάληψης του κόστους της αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του Τ/κ τραπεζικού τομέα, «που μπορεί να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στη σύνολη κυπριακή οικονομία», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοδούλου, που μιλούσε στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, αιτιολογώντας τη θέση του για «δυνητικούς» και πραγματικούς κινδύνους που απειλούν τη νομισματική σταθερότητα του νέου κράτους και την οικονομική του βιωσιμότητα, επικαλέστηκε σωρεία περιπτώσεων στις οποίες οι Τ/κ στις τεχνικές επιτροπές παραδέχθηκαν, όπως είπε, πως εκτός των καθαρά οικονομικών κριτηρίων, υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι για την επιμονή τους σε συγκεκριμένες απαιτήσεις τους.

Αναφερόμενος στην περίπτωση του νομίσματος για το οποίο, παρόλο που, όπως είπε, το Σχέδιο Ανάν προνοεί ένα νόμισμα, ο κ. Χριστοδούλου αποκάλυψε πως οι Τ/κ ξεκαθάρισαν με την κατάθεση συγκεκριμένου εγγράφου που κατέθεσαν στις ΤΟΕ ότι δεν δέχονται την υφιστάμενη πανίσχυρη διεθνώς, κυπριακή λίρα στα πλαίσια της λειτουργίας του νέου ομόσπονδου κράτους. Σύμφωνα μάλιστα με τη επιστολή Οσκιούλ (εκπροσώπου τους στις τεχνικές επιτροπές ημερ. 17 Μαρτίου 2004) ζητούν πέραν της δημιουργίας νέας κυπριακής λίρας, να ισχύσουν για ένα χρόνο η κυπριακή λίρα (η οποία αποκαλείται «παλαιό νόμισμα»), η τουρκική και η νέα κυπριακή λίρα και στη συνέχεια, εθελοντικά να χρησιμοποιούνται τα δύο νομίσματα, μέχρι και την ένταξη στην ευρωζώνη, οπόταν θα υιοθετεί το ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως ναι μεν δεν υπάρχει κίνδυνος υποτίμησης της κυπριακής λίρας, ωστόσο χαρακτήρισε «επικίνδυνη και διεθνώς πρωτοφανές» την πρόνοια να ισχύουν παράλληλα, δύο νομίσματα (κυπριακή και τουρκική λίρα), «έστω και για έξι μέρες, πολύ περισσότερο για οκτώ μήνες όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν».

Σε παρατήρηση για τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ με την υιοθέτηση του ευρώ, ο κ. Χριστοδούλου διευκρίνισε, πως το ευρώ και το εθνικό νόμισμα της κάθε χώρας, χρησιμοποιούνταν ΜΟΝΟ για σκοπούς μετατροπής των εθνικών νομισμάτων σε ευρώ και μάλιστα με εκ των προτέρων καθορισμένη ισοτιμία, η οποία κράτησε για διάστημα δύο μηνών. «Εδώ προβλέπεται οκτώ μήνες, χωρίς να υπάρχει λόγος και μάλιστα, χωρίς εγγύηση προκαθορισμένης ισοτιμίας. Αυτό είναι δυνητικά επικίνδυνο», υπογράμμισε.

Η «μαύρη τρύπα» του Τ/κ τραπεζικού τομέα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ασάφειες του Σχεδίου Ανάν ως προς την ανάληψη του κόστους της αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του Τ/κ τραπεζικού τομέα, παρά της περί του αντιθέτου, όπως είπε, «έντονης επιμονής» της Ε/κ πλευράς να ξεκαθαρίσει.

«Το θέμα των καταθέσεων στις τουρκικές και Τ/κ εμπορικές τράπεζες στα κατεχόμενα, συζητήθηκε και μάλιστα έντονα», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, στις συναντήσεις στις τεχνικές επιτροπές της 29ης Φεβρουαρίου και 5ης Μαρτίου και στην παρουσία των ΗΕ. Σε αυτές τις συναντήσεις οι Τ/κ δήλωσαν θιγμένοι από την εισήγησή μας να αναληφθεί η εγγύηση των καταθέσεων αυτών από την ΚΤ της Τουρκίας. Και τόνισαν ότι θα μπορούσαν οι ίδιοι να αναλάβουν τις εγγυήσεις αυτές, υποστηρίζοντας ότι έχουν και τους μηχανισμούς και τους τρόπους να ανταποκριθούν.

Εντούτοις, πρόσθεσε, σε έγγραφο που η Τ/κ πλευρά απέστειλε στις 17 Μαρτίου, 2004 μεταθέτει την ευθύνη στο Ομόσπονδο Κυπριακό Κράτος, δηλαδή, στην ουσία, στην Ε/κ πλευρά.

£1 δισ., οι καταθέσεις στα κατεχόμενα;

Στο ερώτημα πόσες είναι οι καταθέσεις στις τράπεζες στα κατεχόμενα, πρόσθεσε ο Διοικητής της ΚΤ, σύμφωνα με κάποια πρόχειρη εκτίμηση - που κανείς δεν είναι βέβαιος - αυτές αντιστοιχούν στα $2 δισ. ή £1 δισ. κυπριακές. Ωστόσο, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδούλου παραμένει και αιωρείται ως ερώτημα, ποίο είναι το ποσοστό των επισφαλών αυτών καταθέσεων, τις οποίες οι Τ/κ τράπεζες δεν θα μπορούν να τις αποπληρώσουν.

«Θα είναι το 10%, το 20%, 30% 40%, κανείς δεν ξέρει, αυτό θα φανεί μόνο μετά την αποτίμηση και την αξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος που έχει αναλάβει ένα κλιμάκιο, από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Financial Action TasKForce (μονάδα καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος). Μέχρι τώρα κανείς δεν μας ενημέρωσε για την πορεία και αν γίνεται αυτή η μελέτη, παρόλο που αυτό συμφωνήθηκε, τόνισε.

Του Κυριάκου Κυριακίδη