You are here

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τις Εποπτικές αρχές

23/03/2004 11:45

Η Τ/κ πλευρά δεν προσήλθε στη συνάντηση της Κυριακής για ασφάλειες, χρηματιστήρια


Άδοξο τέλος, είχε ο κύκλος των διαβουλεύσεων μεταξύ των τεχνικών οικονομικών επιτροπών, πριν από τις διευρυμένες συνομιλίες που αρχίζουν αύριο στη Λουκέρνη. Μάλιστα, όπως άριστα ενημερωμένη πηγή δήλωνε στη StockWatch την περασμένη Κυριακή, επισημοποιήθηκε και η κατάρρευση των διαβουλεύσεων στα κεφάλαια των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών για τις εταιρείες, ασφάλειες και το χρηματιστήριο, ενώ η κατάρρευση των συνομιλιών εφ’ όλης της ύλης σε κεφάλαια και επιμέρους πτυχές στα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά και οικονομικά ζητήματα, επιβεβαιώθηκε χθες.

Όπως χαρακτηριστικά η ίδια πηγή αποκάλυψε στη StockWatch, η Τ/κ αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις συνομιλίες για τις ρυθμιστικές αρχές στις ασφάλειες και της εποπτείας για θέματα χρηματιστηρίων, προτού καν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση. Η T/κ πλευρά δεν προσήλθε καν στην προγραμματισμένη συνάντηση της περασμένης Κυριακής, δηλώνοντας αδυναμία στα Ηνωμένα Έθνη, να συνομιλήσει και να τοποθετηθεί, σε αντίθεση με την Ε/κ πλευρά που έχει καταθέσει στα ΗΕ όλες τις σχετικές νομοθεσίες που αφορούν τη λειτουργία των θεσμών σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο «άγνωστος Χ»

Πάντως, όπως δηλώνει αρμόδια κυβερνητική πηγή, «άγνωστος Χ» θεωρείται η επόμενη κίνηση των Εθνών, ως προς το χρόνο σύγκλισης του νέου κύκλου συνομιλιών στις τεχνικές οικονομικές επιτροπές, αναφορικά με τις ρυθμίσεις για την οικονομία, τα χρηματοοικονομικά και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

Το βασικό ζήτημα που αιωρείται είναι κατά πόσον θα ξεκινήσουν τα ΗΕ από το - σημείο «μηδέν» - στο οποίο έπεσε η αυλαία του πρώτου κύκλου και στο οποίο διεφάνη χάσμα αγεφύρωτο μεταξύ των δύο πλευρών, με την Τ/κ επιτροπή υπό τον αυστηρό πολιτικό έλεγχο του Ραούφ Ντενκτάς και την στενή καθοδήγηση των επί της οικονομίας συμβούλων του, εκ του αγωνιζόμενου για απόσχιση από τον Καναδά, κρατιδίου του Κεμπέκ.

Αλλά το κυριότερο, σε περίπτωση που αποφασισθεί δεύτερος κύκλος επαφών, κατά πόσον θα ληφθούν υπόψη από τους εκπροσώπους των ΗΕ, οι θέσεις των 15 συνολικά ειδικών τεχνοκρατών της ΕΕ που μετείχαν στον πρώτο κύκλο και οι παρατηρήσεις των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παραβρέθηκαν προς το τέλος, αλλά βεβαίως και οι θέσεις των μελών της Ε/κ οικονομικής επιτροπής.

Το χάσμα

Ενδεικτικά, σταχυολογώντας τα σημαντικότερα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το χάσμα απόψεων όπως διαπιστώθηκαν στον πρώτο κύκλο (μετέωρο είναι βεβαίως αν θα υπάρξει και δεύτερος...) καταγράφεται η επιθυμία της Τ/κ πλευράς για δύο ανεξάρτητα στην ουσία κρατίδια, εκ των οποίων το ένα (Ε/κ), να επωμίζεται το οικονομικό βάρος της λειτουργίας του άλλου (Τ/κ):

1) Δεν δέχεται η Τ/κ πλευρά να ισχύει η νέα κυπριακή λίρα στο Τ/κ συνιστών κρατίδιο, ζητά για κάποιο μεταβατικό στάδιο, η τουρκική λίρα να αποτελεί επίσημο νόμισμα του νέου κράτους,
2) Αξιώνει τη δημιουργία δύο υποκαταστημάτων της Κεντρικής Τράπεζας με δική τους αυτονομία, αλλά απαιτεί ισότιμη συμμετοχή στα διοικητικά όργανα της ΚΤ, καθώς και λόγο στα θέματα που αφορούν την ισοτιμία του νέου νομίσματος.

3) Αξιώνει όπως το Κεντρικό Κράτος (δηλ. οι Ε/κ) επωμιστεί το κόστος για την εναρμόνιση των Τ/κ εμπορικών τραπεζών

4) Ζητούν ποσοστό από τα φορολογικά έσοδα του Ε/κ κρατιδίου, υποστηρίζοντας ότι με τα αντίστοιχα δικά τους φορολογικά έσοδα, δεν θα μπορεί το Τ/κ κρατίδιο να εφαρμόζει αποτελεσματική φορολογική πολιτική.

5) Η Τ/κ ομάδα αρνείται την εφαρμογή του Κεκτημένου στα θέματα φορολογίας, για αποπληρωμή από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση του χρέους που οφείλει το ψευδοκράτος στην Τουρκία (και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελλάδα), ενώ απαιτεί προσωρινή εξαίρεση από το κοινοτικό κεκτημένο στην επιβολή των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ.

6) Ζητείται από τους Ε/κ α) να καταβάλουν την αποζημίωση των εποίκων που θα φύγουν από τις περιοχές που θα επιστραφούν και β) την καταβολή των μισθών και των Τ/κ αστυνομικών με τον ισχυρισμό ότι το Τ/κ κρατίδιο δεν μπορεί να επωμιστεί τέτοιο κόστος.

7) Ζητά την παραχώρηση στο Τ/κ συνιστών κρατίδιο των εξουσιών τόσο για τις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και για την εγγραφή εταιρειών και τη λειτουργία του Γραφείου Εφόρου Εταιρειών.

Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε για την Ελβετία, όπου θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες που αρχίζουν αύριο στη Λουκέρνη.

Του Κυριάκου Κυριακίδη